Нов робот предназначен за преместване на кутии в складовете

Stretch е последният подход на Boston Dynamics в логистиката. Компанията е известна със своя робот куче Spot. Това е машина, проектирана да работи в редица среди, от офшорни петролни платформи до дълбоки подземни мини. През последните години компанията все повече фокусира вниманието си върху логистичното пространство. Днес представя нов робот, имащ само едно приложение: преместване на кутии в складове.

Скучно и полезно

Роботът се нарича Stretch и изглежда сравнително скучно. Той не е създаден по модел на хора или животни. Вместо това се стреми да бъде възможно най-практичен. Има квадратна подвижна основа, съдържаща набор от колела, камери за възприятие и други сензори. Снабден е с огромно роботизирано рамо със седем степени на освобождаване и редица смукателни тампони. Те могат да хващат и преместват кутии с тегло до 23 килограма.

Това, което свързва Stretch с другите машини на Boston Dynamics е фокусът върху мобилността. Обикновено, когато оборудването за автоматизация е инсталирано в складовете, системата се закрепва с болтове на едно място за работен процес, организиран около него. Новото устройство е проектирано да се плъзга на всяко съществуващо работно място, където би било необходимо товарене или разтоварване на стоки.

По този начин системата може да осигури автоматизация на среди, които нямат инфраструктура за това. Тя ще позволи на Boston Dynamics да се насочи към клиенти, които иначе биха избегнали автоматизацията, като твърде скъпа или отнемаща време за интегриране. Около 80% от складовете в света нямат оборудване за автоматизация, което дава на компанията значителен пазар. Но Stretch все още няма конкретно определена стойност и може да се окаже, че за фирми с малки способности, инвестицията не би била подходяща.

Бъдещето на роботите

Boston Dynamics проявява интерес към логистичното пространство от 2019 г. Тогава тя закупи Kinema Systems. Това е компания, която произвежда софтуер за машинно зрение за роботи. След това проектира Handle. Той може да премества кутии с помощта на роботизирана ръка, балансирайки се с огромна люлееща се противотежест наподобяваща опашка. Недостатъчно бързата работа обаче се оказва недостатък. Ръката на робота е директно прикрепена към основното тяло, което означава, че цялата машина трябва да се движи с всеки товар. За сравнение рамото на Stretch се върти свободно благодарение на някои умни противотежести, скрити в квадратната му основа. Тя е в състояние да се справи с инерционната сила на рамото плюс кутията, поддържаща теглото, без да се налага да разчита на няколко хиляди килограма стоманена плоча, прикрепена към пода.

Все по-добри

Линията на Stretch може да бъде проследена до двукракия робот Atlas на Boston Dynamics, който е в състояние да балансира теглото си толкова гладко, че може да тича и скача. Това се получава благодарение координиране на бедрата, краката и от торса. Подобен дизайн е вложен в Stretch. В резултат на това, той може да премести до 800 товара на час. Тази производителност е сравнима с човешки служител. Батериите с голям капацитет осигуряват непрекъснат работен режим за осем часа.

Инсталирането на роботи в складовете е невероятно трудно поради огромните вариации в тези пространства. Работните процеси могат да се променят ежедневно, когато различни стоки идват и си отиват. Това, което често се оценява, е гъвкавостта. Неспособността на машините да се справят с тези предизвикателства е това, което доведе до динамика на всичко или нищо в автоматизацията. Или преправяте целия склад, така че да е достатъчно подходящ, за да го използват машините, или се придържате към човешката сила.

Голямата претенция на Boston Dynamics е, че Stretch ще може да преодолее това предизвикателство. Компанията казва, че роботът може да се управлява от всеки, който има само няколко часа обучение. Мобилната му база осигурява настаняване в пространства, предназначени за хора. Предстои пилотното тестване на машината и комерсиално й внедряване през 2022 г.