Project Volterra, задвижван от Snapdragon, ще се фокусира върху AI и машинното обучение

Скоро ще можем да се оборудваме с множество лаптопи и таблети с Windows, захранвани от Arm. Тези устройства могат да изпълняват почти цялата гама от налични приложения за Windows благодарение на превода на код x86-to-Arm. Въпреки това Windows on Arm все още представлява само част от цялата екосистема на марката, а родните приложения на Arm за платформата за сега са относително редки.

Project Volterra

Microsoft работи по няколко проекта насочени към укрепване на Windows on Arm.

Първият е Project Volterra. Това е мини-настолен компютър с марка Microsoft, захранван от Qualcomm Snapdragon SoC. Volterra ще бъде придружен от пакет инструменти за разработчици.

Компанията планира да пусне ARM версии на Visual Studio 2022, VSCode, Visual C++ и Modern. NET 6, класическата NET рамка, Windows Terminal, както и подсистемата на Windows за Linux. Тук не изключваме и подсистемата Windows за Android.

Нативните версии на тези приложения ще позволят на разработчиците да ги стартират без загубата на производителност, свързана с превода на x86 код, за да се изпълнява на устройства Arm. Това е особено полезно, като се има предвид, че Arm Windows устройствата обикновено нямат голяма производителност.

Максимална мощност

Що се отнася до хардуера на Volterra, това, което знаем е, че той работи с Qualcomm SoC с вграден невронен процесор. Той е най-добрият в класа си изчислителен капацитет за AI. Microsoft го използва като решение за тестване на AI и приложения за машинно обучение.

Volterra ще използва стандартен NVMe SSD и ще включва активен вентилатор за охлаждане. Това предполага малко по-голяма производителност, отколкото сме виждали до този момент.

Изглежда също така ще има приличен набор от портове за своя размер, с три USB-A порта, мини DisplayPort, Ethernet порт отзад и два USB-C порта отстрани. Корпусът е направен от рециклирана пластмаса. За съжаление обаче, към момента не разполагаме с ориентировъчна цена.

Windows on Arm

Това не е първият хардуер, който Microsoft реализира. Тук целта е да насърчи разработчиците да изпробват Windows on Arm.

Това, което се явява пречка пред Windows on Arm в момента е липсата на подходящ хардуер. По-конкретно на точните чипове, които могат да се съревновават с производителността на Intel и AMD, като същевременно осигуряват по-добър живот на батерията. Нито един от чиповете на Qualcomm за компютри с Windows не е бил толкова бърз, колкото M1 на Apple, да не говорим за по-бързите от него варианти.

Сподели
Предишна страницаЗаконите на физиката се променят
Следваща страницаКак да се адаптираме към промените в климата?
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.