Изследовател на НАСА смята, че е възможно да променим законите на физиката

Много велики умове са разсъждавали над фундаментални закони, в които до този момент сме вярвали твърдо. В това число включваме професорът по астрофизика от Университета в Рочестър, Адам Фран. Той предполага, че една цивилизация може да напредне толкова много, че в крайна сметка да промени изконните закони на физиката.

Макар и стресиращо само по себе си, твърдението не е чак толкова немислимо. Възможно е при други обстоятелства освен тези, от които сме заобиколени, да открием съвсем различна реалност.

Това е умопомрачително предположение, което излиза далеч отвъд конвенционалната рамка на научното разбиране. То идва като напомняне, че може би трябва да се осмелим да мислим извън общоприетите рамки. Тук особено се набляга на моментите, когато търсим извънземни цивилизации.

Чужд живот

Ако една такава може да промени законите на физиката или самата природа на енергията, с установените правила относно запазването й, всичко познато би подлежало на ревизия в рамките на инженерството. Тук спокойно можем да включим времето и пространството, различни от измерението, в което ние ги познаваме.

До къде могат да стигнат предположенията?

За пример тук ще дадем астрофизика Кейлъб Шарф. В своя напредничава статия той заявява, че извънземна цивилизация може да стои зад тъмната материя. Към този момент тя спада към теоретичните неща, що се отнася до нашето сегашно разбиране за Вселената и по-голямата част от масата в нея.

Учените извеждат иновативната концепция още по-далеч, предполагайки, че напредналите извънземни цивилизации биха могли да смесват и съчетават физическите закони по какъвто и да било начин. На някои, всичко това може им звучи доста пресилено и астрофизиците са първите, който признават това. Въпреки всичко е забавно да разсъждаваме за нещата по този начин.

В крайна сметка стигаме до заключението, че докато контролирането на тези закони може да е малко вероятно, много по-реално е те да поставят тежки ограничения на живота и това, което можем да направим. Нека все пак допуснем факта, че е възможно просто да няма начин за заобикаляне на ограниченията, наложени от скоростта на светлината. Въпреки това е хубаво да помечтаем за възможностите, които биха могли да се открият пред нас.