Експерти са разтревожени от технологията на Zoom предназначена за разчитане емоциите на потребителите

Експерти по правата на човека са притеснени от плановете на Zoom да разработи софтуер за откриване на емоции за своите продукти. Миналия месец, компанията обяви планове за технологията, като се аргументира, че наблюдението на емоциите и настроенията може да стимулира продажбите и производителността. По тази причина разработчиците искат да включат скала за измерването им.

Компанията иска да предостави на търговските представители и мениджърите начин за оценка на емоционалното въздействие върху клиентите. Резултатите за настроението и ангажираността се измерват в скала от 0 до 100. Zoom препоръчва оценка за настроение по-висока от 61, а за ангажираност, над 50.

Защо е полезно това?

Изглежда, че Zoom иска да докладва на клиентите си, как се чувстват хората от другата страна на екрана. В последствие се насърчават конкретни резултати, които от своя страна имат за цел по-високи печалби.

Повече от 25 правозащитни групи, включително Американският съюз за граждански свободи и Лигата на мюсюлманската справедливост, са подписали отворено писмо, в което обявяват софтуера за потенциално нарушение на правата на човека.

В случай, че компанията продължи с въвеждането на подобна програма, тази функция ще дискриминира хора от определени етноси или такива с увреждания.

Всички противници на проекта твърдят, че няма основателна причина Zoom да копира израженията на лицето, гласовите тонове или движенията на очите на своите потребители, за да разработва подобни страховити технологии.

Какъв ще бъде отговорът?

Всеки излиза със собствени спекулации относно новата разработка. Някои стигнаха до там да се притесняват, че ще бъдат следени и шпионирани от своите шефове, като служители във фирми. Последното има широк отзвук особено след масовата работа в домашни условия по повод пандемията от COVID-19. Понякога може да се окаже наистина изтощително да бъдем на сто процента представителни и позитивни, особено когато говорим за home office. Как да контролираме изражението на лицето си в уединението на собствения си дом часове наред?!

От друга страна, всеки който е възложил определени задължения върху нас, би искал да се увери, че работата ще бъде адекватно свършена и всички нужди на участниците в процеса ще бъдат задоволени. Вие ако бяхте началник, как щяхте да постъпите?!