Разузнаване от ново поколение

Иновативните безпилотни летателни апарати на британската армия могат да шпионират на цели 1,25 мили. Оборудването на Обединеното кралство се е сдобило с 30 малки безпилотни самолета, наречени „Бъгове“. Новите дронове тежат едва 196 грама и могат да се поберат в дланта на ръката ви.

Джаджите са разработени от Bae Systems в сътрудничество с UAVtec. Разполагат с 40-минутен живот на батерията и могат да летят дори при вятър с повече от 80 км/ч. Те могат да бъдат новите очи на войниците. Едновременно с това са единствените устройства, способни да се справят с безкомпромисното време. Това е било доказано по време на армейски военен експеримент, организиран от Групата за бъдещи способности на Министерството на отбраната.

Оказва се, че и при най-тежките метеорологични условия, апаратите могат да предоставят жизненоважна тактическа информация за това, което е зад ъгъла или над следващия хълм. Тяхната работа е абсолютно автономна и предоставя на войските непрекъсната визуална актуализация. В комбинация с други продукти носещи информационни предимства, този видео канал може да се споделя от много домейни. Това дава възможност на командирите по суша, море и въздух да повишат ситуационната си информираност и да съгласуват своите решения.

До колко са надеждни

Технологията наистина изглежда вълнуваща, но експертите твърдят, че тя може да бъде и много подвеждаща. Директор на Drone Wars сподели, че на безпилотните самолети не може и не бива да се разчита безапелационно.

Войната водена с помощта на безпилотни летателни апарати може да се развие по много начини. Все по-широкото използване на безпилотни самолети за наблюдение, като тези нови устройства могже да повиши продуктивността на отделни военни части. Такива системи обаче биха дали само сравнително схематична информация. Твърде вероятно е да предоставят фалшиво усещане за сигурност и пространствена информираност на подразделенията на земята. До каква степен ще можем да предоставим някои от най-важните решения на машините?!

Не веднъж в миналото, военното командване се е разпореждало за въздушни удари и други смъртоносни действия въз основа на информация, получена чрез дистанционно наблюдение. Понякога обаче ситуацията на място се оказва много по-различна и това за съжаление води до ненужни жертви.

Времето ще покаже дали джаджите ще се оказват ефективни или не. А каква роля ще имат дроновете във военните операции можем само да гадаем.