Ето че основната част на конференцията WWDC снощи мина и станахме свидетели на една камара нови попълнения в семейството на Apple. Между тях са нови приложения, функционалности, приложно-програмни интерфейси (APIs) за апликации и т.н. Най-много овации получи новата версия на мобилната операционна система iOS 10, за която ще ви разкажем сега.

Крег Федерихи от Apple описа ъпдейтът до iOS 10 „Най-големият iOS рилийз до сега“ и обеща в началото на представянето десет нови функционалности, които ще можем да пробваме още през септември.

Първото нещо, което направи впечатление и спечели множество аплодисменти, бе т.нар. Universal apple-ios-10-lockscreenClipboard – ако копирате нещо на своя Mac или iPhone да речем, този текст ще бъде мигновено достъпен на всички ваши Apple устройства. Това несъмнено ще направи работата ви много по-удобна.

Новата функция Raise to wake пък, ще включва екрана на смартфона ви когато го вдигнете от масата, по този начин давайки ви лесен и бърз достъп до нотификациите. Самите нотификации от своя страна са претърпели тотален редизайн и вече изглеждат много по-добре. В самата щора ще можете да използвате 3D Touch много повече, а освен това ще можете да отговаряте на съобщения без да отключвате екрана си и без нужда да напускате нотификациите. Щората за нотификации вече включва и Widgets for apps, като простият пример по време на конференцията бе как можете да гледате видео на живо там – в центъра за нотификации.

Както си говорихме вчера, Photos също претърпя промени, но те са по-големи, отколкото очаквахме… Apple разширяват възможностите на приложението си за снимки, като то вече ще използва разпознаване на лица, за да сортира снимките ви подобно Google Photos. Освен това, албуми ще могат да бъдат създавани автоматично от групи снимки, които сте правили да речем на екскурзия. Тези албуми се наричат Memories и ще показват снимки, видео, карта на местоположението и т.н.

Apple Maps също биват променени с нов дизайн, който показва по-голяма част от картата. Освен това приложението ще показва бензиностанциите и ресторантите по пътя, както и ще предлага различен маршрут, ако пътувате в силен трафик. Apple отварят Maps за разработчици с ново API, което ще позволи трети страни да интегрират услугите си в апликацията – ще можете например да си поръчвате Uber от Apple Maps, без нужда да излизате от приложението.

Слохевете по-рано тази година сочеха към големи промени и при Apple Music, като това също се случи. Музикалната стрийминг услуга е с изцяло нов, черно-бял дизайн, който по думите на Еди Кю прави музиката да царува. На фокус е обложката на албума, който слушате, вече подобно Spotify, ще имате достъп до специално подбрана за вас музика и ежедневни плейлисти. Най-шантавата добавка в Apple Music обаче са наличните вътре в приложението текстове за песните, които слушате в момента.

apple-ios-10-messages-appsПриложението за разговори Phone също е с нова функционалност – то вече ще може да показва транскрибиран текст на вашите съобщения от гласова поща. Също така ще може да разпознава потенциални измамни обаждания и ще ви предупреждава за тях още преди да отговорите, което несъмнено ще ви спести много главоболия.

Messages е още една звезда от снощния епизод на WWDC. Приложението за съобщения също бива отворено за разработчици благодарение на приложно-програмен интерфейс, като те ще могат да разработват допълнителни функционалности, да интегрират услуги като стикери, вътрешни приложения и други. Когато става въпрос за писане на съобщения, ще можете да изпращате по-голям или по-малък текст, за да изразявате чувствата си (подобно Google Allo). Съобщения-изненади ще бъдат реалност – такива, че да трябва да суайпнете върху тях, за да видите текста. Messages също така вече ще може много по-лесно да разпознава текста, който пишете и ще предлага отговори спямо това, което сте получили. Емотиконите са по-големи, а апликацията ще разпознава думи в текста, които можете с един жест да замените също с емотикони. Песни от Apple Music пък ще могат да бъдат споделяни в Messages и да бъдат пускани без да напускате приложението. Още – ръкописен текст, конфени, балони когато честитите рождения ден на някого и много повече…

apple-ios-homeApple обявиха и множество други по-малки ъпдейти, на които много хора ще се зарадват – Apple Home е изцяло новото приложение на Apple за контрол на умните домашни уреди, до което имате достъп и при заключен екран. Apple News също претърпява редизайн и вече позволява абонаменти. Live Photos могат да бъдат обработвани и с дигитална стабилизация, а е възможна и обработка на снимки в RAW формат. Safari има нов split-screen вид при iPad. Най-интересното от малките ъпдейти пък, е това, че с iOS 10 Apple вече ви позволяват да деинсталирате вградени приложения, които не използвате. Чудесно!

Приложно-програмните интерфейси за разработчици са налични от днес. Beta версията на iOS 10 идва през юли, а безплатният ъпдейт – през септември. Ето и кои устройства ще могат да ъпдейтнат:

ios-10-compatible-devices