Sony Xperia Z3 Compact
Размерът има значение. Предполагам сте чували това клише стотици пъти, но новият iPad Air 2 залага именно на него. Най-голямото предимство на последния таблет на Apple е това, че той е по-тънък. Потребителите го искаха и Apple ги чу. Проблемът е, че според повечето хора това устройство не предлага толкова много подобрения в сравнение със своя предшественик.

ВИЖ ОЩЕ: Ревю на Apple iPad mini 3

Заслужава ли си да си купите iPad Air 2, къде се позиционира той на пазара и какво всъщност трябва да бъде един съвременен таблет, за да накара потребителите да бръкнат в джобовете си? За да си отговорим на тези въпроси, ще трябва да разгледаме по-подробно детайлите около новото предложие от американския технологичен гигант.

Дизайн и външен вид

 

Компанията от Купертино твърди, че целта й е била да създаде устройство, което е изключително мощно, но толкова тънко и леко, че почти да забравите, че е с вас. Мисията изпълнена! Apple iPad Air 2 е с дебелина от само 6.1 мм (18% по-малко от предшественика му), което го прави един от най-тънките таблети на пазара. Въпреки 9.7-инчовия дисплей (същият размер като при iPad Air), устройството е изключително удобно дори за продължително време ползване. С тегло  от 437 грама, може да го държите с една ръка, цял ден да го носите в чантата си, без той да ви натежи. Това е изключително голям плюс, особено за тези, които редовно носят със себе си своите таблети.

iPad Air 2

На пръв поглед, ако поставите двете поколения Air едно до друго, няма да забележите съществена разлика в дизайна. Една от основните промени е в това, че новият модел идва със сензора за пръстови отпечатъци на Apple Touch ID. Toй работи по същия начин като при iPhone и служи за лесно отключване на таблета. Друго удобство, свързано с него е, че може да пазарувате от App Store и iTunes, а след като Apple пусна новата версия iOS 8, скоро ще може да се радваме на много по-голям избор от приложения, които да си купим с едно докосване на сензора, а тази опция ще ни спести доста време.

В допълнение, iPad Air 2 вече се предлага и в златист цвят. Премахнат е и страчният бутон за изключване на звука, което в началото лично за мен беше леко неудобно, но в крайна сметка това не е кой знае каква загуба. Може би очаквахте повече? Е, ще ви разочаровам. Повечето подобрения при тази технологична джаджа се крият под капака. Въпреки всичко, няма как да отрека, че Apple е създала едно наистина страхотно устройство, което се отличава с премиум материали и излъчване. [rquote]Дисплеят е чудесен, но отраженията развалят всичко[/rquote]Всеки си има вкус и предпочитания, но лично аз смятам, че този iPad е един от най-добрите таблети, които в момента може да си купите на пазара. Друг е въпросът дали си заслужава да дадете парите си за леко подобрена версия на iPad Air, която е на по-висока цена.

Един от основните “виновници” за тънкия iPad Air 2 е Retina дисплейят. Той е претърпял редизайн, събирайки три слоя в един. Благодарение на това потребителите ще се радват на по-ярки цветове и по-силен контраст, а иконите изглеждат по-близки и реални. И при предходното поколение екранът беше страхотен, като тук нямаме много големи промени. Размерите са запазени – 9.7-инча по диагонал с резолюция от 1536 x 2048 пиксела, което осигурява гъстота на пикселите от 264ppi. За него мога да използвам една дума, която напълно ще го опише – страхотен.

Винаги има едно “но”, нали знаете. Apple се хвали с това, че екранът е със специално антирефлексно покритие, което би трябвало да превърне iPad Air 2 в таблета с най-малко отражения в света. Докато го използвах, мога да кажа, че проблемите с отраженията все още съществуват и те не са никак малко. На по-ярка или пряка светлина е доста трудно да видите какво се случва на екрана. Ако вършите по-голямата част от работата си на таблет, то този недостатък може на моменти доста да ви затрудни.

 

Виж повече инфо в eMAG