Доставките в рамките на света вече ще са детска игра в сравнение с космическите услуги

Европейската космическа агенция официално е наела гиганта сред полетите Airbus. Той ще изгради космически кораб, предназначен да върне първите в историята скални образци от Марс. Необходимо ли е да бързаме токова много или потвърждаването на древен живот си струва мащабните усилия?! Образците събрани от Rover Perseverance на НАСА ще ни помогнат да прозрем истината.

Мащабни проекти

Този амбициозен проект ще възлезе на няколко милиарда долара, според наскоро обявените планове. Той няма да е просто по-труден от обичайните мисии до Червената планета, но ще изправи учените пред неподозирани препятствия. Първият междупланетен товарен кораб ще бъде проектиран да превозва товари между Земята и Марс, както подсказва името му.

Междупланетен DHL

Космическият кораб, наречен Earth Return Orbiter (ERO), ще тежи цели 6,5 тона и ще влезе в употреба през 2026 г. Йонните двигатели, задвижвани от масивни слънчеви панели, ще захранват кораба в двете посоки. Ще се използва и микс от химическо и електрическо задвижване. Thales Alenia Space от Италия ще бъде водещ подизпълнител на проекта.

Етапи на мисията

Когато иновативното товарно средство стигне в близост до Марс, малка ракета ще изнесе пробите в орбита на планетата. Там те ще бъдат прехвърлени на ERO, който ще ги достави до Земята в контейнер с размери на футболна топка. Ако мисията протече по план, капсулата с ценен товар ще бъде освободена над пустинята Юта през 2031 г.

Произведението на Airbus се очаква да бъде Голиат на космическите кораби. Включването на мощен йонен двигател ще изисква много сила. Именно за това ще бъдат използвани и огромни слънчеви масиви. Тези панели ще дадат на сателита размах на крилата от 39 метра. Най-забележителната част от мисията обаче ще бъде улова, който трябва да се осъществи високо над Марс. Ракетата, която ще помогне за осъществяването на проекта ще бъде пусната през това десетилетие. След поемането на контейнера, той трябва да бъде подготвен за връщане на Земята. Не само трябва да се превози през сто милиона километра, но и да бъде подходящо опакован за пускане на нашата планета.

Какво ни предстои

Отдавна се говори за изследване на толкова вълнуващите проби от Марс. Но едва сега има реални планове за осъществяването на тази мечта. Подписите върху окончателния договор с Airbus за проекта се очаква да са факт през септември. Компанията ще използва богатия си опит, за да отговори на големите очаквания.

Сподели
Предишна страницаLEGO®  Education вече е достъпно и в България
Следваща страницаОбслужете колата, за да ви служи добре
Технологичен журналист от 2012 г. със сериозен опит в отразяването на новини за софтуер, мобилни технологии, мобилни приложения. Има в активите си стотици статии по теми като 3G, 4G, 5G, приложенията за iPhone, Android и други популярни платформи, както и множество други сфери.