Към какво обръщат поглед учените?

Странен космически обект, привидно от друга звездна система, озадачава астрономите. За пръв път е бил забелязан през 2017 г. И до днес учените не могат да разберат, какво е това. Обектът, наречен „Оумуамуа“, може да се окаже много по-голям научен въпрос, от колкото сме си мислели. Изследователите изразиха убеждението си, че това може да е доказателство за извънземна цивилизация, изпращаща част от нейната технология да ни посети.

Не за първи път обръщаме взор към небесата. Търсенето на живот в Космоса е отколешна мечта, но за човечеството не би било желателно да се сбъдва някой от добре познатите ни сценарии на научно-фантастичните филми. Един значително по-развит интелект може да не изразява съответното намерение за сътрудничество и комуникация, както нас.

Следваща стъпка в проекта

За по-нататъшно изследване на тази теория се създава нова работна група в Харвард, наречена Galileo Project. Тя ще има за цел да доведе търсенето на извънземни цивилизации и съответните технологии от случайни наблюдения до основни системни научни изследвания.

Водещият от астрономите изследва теорията в своята наскоро публикувана книга „Извънземно: Първият знак за интелигентен живот отвъд Земята“. Книгата е способствала да се съберат инвестиции от порядъка на 1,75 милиона долара за стартиране на проекта.

Темата за извънземните технологии беше изключително дискутирана това лято. Проектът е създаден малко след като Пентагонът публикува доклад за „Неидентифицирани въздушни явления“, описващ мистериозни наблюдения, направени от военни пилоти през последните две десетилетия, но не успява да предложи убедително обяснение.

Без догадки преди доказателствата

Вместо просто да се чудим за възможните сценарии, трябва да съберем по-добри научни данни и да изясним естеството на явлението. Възможностите всеки обект да се окаже извънземен са силно спекулативни.

Тук основно учените ще търсят физически доказателства. Това няма да са само електромагнитни сигнали на извънземни цивилизации. Всякакви обекти от междузвездното пространство, които изглеждат странни, трябва да бъдат проследени, чрез изпращането на камера с космическа ракета, която да се доближи максимално до тях и да направи снимка отблизо.

Ако бъдат намерени доказателства за по-висш разум в нашия космически отсек, това ще промени начина, по който мислим за място си във Вселената и взаимоотношенията помежду ни.