Японско приспособление, управлявано от изкуствен интелект, успява да контролира плавателните средства по-успешно от човешките същества

Zinrai AI на Fujitsu се доказа в изпитание. Устройството базирано на AI показа, че може да ръководи корабоплаването по-добре от хората. Благодарение на него се осъществява спиране, преди да се стигне до неприятни последици.

Всички любители на мобилността обикновено мислят за електронни велосипеди, електронни скутери и други превозни средства от футуристичното разнообразие, което е на наше разположение. Рядко се интересуваме от трафика на лодките, но той не е по-маловажен. Японската компания вярва, че изкуственият интелект може да изиграе значителна роля в нарастващите глобални пристанища.

Zinrai AI на Fujitsu ръководи трафика

Големите товарни кораби транспортират стоки по целия свят, възлизащи на десетки милиарди тона всяка година. Това ги прави жизненоважна част от световните вериги за доставки и икономика. Същевременно не е никак лесно за управление. Ето защо японският производител на компютри и електроника Fujitsu предложи изкуствения интелект, като начин за контролиране и управление на морския транспорт.

Успешно изпитание

Проведено между декември 2019 г. и март 2020 г., изпитанието на технологията от японската брегова охрана успешно доказа ефективността на AI за предотвратяване на сериозни сблъсъци между корабите.

Разработването на новата система започна, след като бяха открити някои съществени пропуски при кораби с технология използвана до този момент. Системата Zinrai AI на Fujitsu се предвижда за употреба в райони с висок риск от сблъсък. Идеята включва добавяне на нови методи към досегашните системите за обслужване на корабния трафик, използвани от органите за пристанищен контрол. Това ще им позволи по-успешното управляване на движението на корабите в натоварените пристанища.

Fujitsu добави, че използването на технологията помага на пристанищните оператори да идентифицират възможни сблъсъци цели две минути по-бързо от конвенционалните системи за управление. Новата разработка осигурява по-точна и последователна работа, независимо от опита на контролера, което означава, че безопасността може да достигне нови нива.

Модерни системи за усъвършенстване на корабоплаването и околната среда

Работещата с AI, новата технология ще изпраща почти два пъти повече сигнали на корабните капитани на плавателни средства с повишен риск от сблъсък. Това ще облекчи стреса и натоварването на пристанищните работници.

Морските власти в Япония регистрират повече от 280 сблъсъка по вода годишно. Всеки един от застрашава безопасността на екипажа, веригите за доставка и заобикалящата ги среда. Стремежът за намаляване на водните катастрофи е труден, но новата система може да подобри тези функции.

Изпитанията на терен показаха, че технологията за предсказване на риска от сблъсък е ефективна при подпомагане от контролерите опериращи с морския трафик. В близко бъдеще японските пристанищни власти планират по-нататъшно разработване и внедряване на новата AI технология.