Наноструктурирано стъкло съхранява данни за милиард години

Твърдите дискове и флаш паметта станаха по-надеждни през годините, но само в човешки времеви мащаб. Какво би се случило, ако се окаже, че се нуждаем от съхранение на данни за значително по-дълъг период? Отговорът на този въпрос може да бъде 5D оптично съхранение, което има плътност на данните 10 000 пъти по-голяма от тази на Blu-ray диск. Новата техника, разработена в университета в Саутхемптън, ускорява драматично процеса, без да се отразява на надеждността на данните.

Метод на работа

Този тип съхранение на данни използва три слоя наномащабни точки в стъклен диск. Размерът, ориентацията и позицията на точките осигуряват петте нива, използвани за кодиране на данни. Изследователите казват, че 5D дискът може да остане четим дори след 13,8 милиарда години. Дали тогава ще има кой да го прочете?! В по-краткосрочен план 5D оптичните носители биха могли да оцелеят и след нагряване до 1000 градуса по Целзий.

Това не е първият път, в който се появява 5G оптично съхранение на данни. До този момент обаче то се оказваше непрактично бавно. Данните се добавят към дисковете с лазери. Ако тези лазери обаче се движат твърде бързо, структурната цялост на диска е компрометирана. Новата технология използва фемтосекунден лазер с висока честота на повторение. Процесът започва с импулс за засяване, но бързият импулс не трябва да записва никакви данни. Повтарящите се слаби импулси използват явление, известно като усилване на близкото поле, за да извайват наноструктурите по подходящ начин.

Подобряване на технологията

Изследователите оценяват лазерните импулси на различни нива на мощност. Така те намират ниво, което ускорява писането, без да повреди диска от силициев диоксид. Проучването съобщава за максимална скорост на данни от един милион воксела в секунда, но всеки бит изисква няколко воксела в 5D оптичните системи. Работата се извършва със скорост на данни от около 230 килобайта в секунда. В този момент става възможно да се напълни един от дисковете, които имат приблизителен капацитет от 500TB. Записването на толкова много данни ще отнеме около два месеца, след което те не могат да бъдат променяни.

Разработката все още е в ранен етап, но екипът е успял да запише и извлече 5GB текстови данни с помощта на 5D оптичен носител. Всичко, от което се нуждаете, за да прочетете съхранените данни е микроскоп и поляризатор. Може да нямаме нищо достатъчно интересно, което трябва да бъде спасено за няколко милиарда години, но си заслужава да разполагаме с подобна технология в случай, че ни потрябва.