Аз съм един от хората, които смятат че рано или късно китайската компания Xiaomi ще завладее света на технологиите. Как точно ще стане това не знам, но в Китай те вече показват на какво са способни. Поредната стъпка от страна на Xiaomi бе направена на Световния мобилен конгрес в Барселона с екшън камерата им Yi Cam.

Виж още: Запознайте се с Grip – първото носимо устройство на HTC

За какво точно си говорим? Това е една камера, която въпреки двойно по-ниската от тази на водещите в брашна GoPro цена (64 срещу 130 долара), показва завидни характеристики. Xiaomi Yi Cam снима видео на 1080p при 60 кадъра в секунда и разполага с 64GB вградена памет. Тежи само 72 грама и може да се “гмурне” на до 40 м под вода. Какво още? Вграден Wi-Fi порт, за да я контролирате със смартфона си, снимки при 16 мегапиксела, сензор от Sony, широкоъгълна леща (155 градуса) и дигитална стабилизация.

Засега Xiaomi не продава камерата извън Китай, но съвсем скоро се очаква пускането й в Mi.com магазина за САЩ, в който ще могат да се намерят както Yi Cam, така и гривната Mi Band. Телефоните? Може би на по-късен етап.

Да, Yi Cam от Xiaomi не е кой знае какво, но на тази цена определено стои рамо до рамо с базовия модел от водачите GoPro. Честно да си кажа, не бих имал нищо против да опитам как работи това сладурче, но очевидно ще трябва да почакаме.