Whatsapp

Популярните приложения WhatsApp и Snapchat може да бъдат блокирани във Великобритания, ако Дейвид Камерън спечели следващите избори. Този ход е част от неговите нови планове за сигурност и наблюдение, обявени вследствие на стрелбата в Париж.

ВИЖ ОЩЕ: ХАКЕРИТЕ НЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ИНТЕРНЕТ, ЗА ДА ОТКРАДНАТ ЛИЧНИТЕ НИ ДАННИ

Министър-председателят днес заяви, че ще спре използването на методи за комуникация, които не могат да бъдат разчетени от службите за сигурност, дори след издадено съдебно постановление. От тези мерки могат да бъдат засегнати много популярни приложения за чат, които криптират данните си, както е WhatsApp, iMessage, FaceTime и много други.

Коментарът идва като част от обещанието на Дейвид Камерън  да помогне на службите за сигурност да шпионират интернет комуникациите. „Искаме ли в нашата страна да позволим комуникация между хората, която не можем да прочетем?“, заяви министър-председателят. Той направи връзката между криптираните комуникационни инструменти и писма и телефонни разговори, като и двете могат да бъдат прочетени от службите за сигурност в екстремни ситуации и със заповед на министъра на вътрешните работи.

Компании като WhatsApp остават ангажирани да поддръжат техните услуги криптирани и да не могат да се четат от властите, проект, който се ускори след разкритията на Едуард Сноудън за наблюденията от Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA).