Ново проучване разбива митовете, че младото поколение не се отделя от електронните устройства

Времето, прекарано със смартфони и други устройства, заема голяма част от нашето ежедневие. Оказва се обаче, че младите хора не са онези, които губят най-много време по този начин. Според нови проучвания възрастните хора са тези, които през повечето от дните си са с очи, насочени към устройствата. Основно в експеримента са взели участие американски граждани.

Опитите показват, че американците на възраст до 65 години, прекарват по 10 часа на ден пред екраните. Това е с 12 процента повече от хората на възраст между 35 и 49 години и една трета повече от хората между 18 и 34 години.

Резултатите са в съответствие с неотдавнашно проучване, публикувано по-рано тази година, според което по-възрастните са почти 30 минути повече на ден пред електронните устройства. Това възлиза на половината от свободното им време.

Какво използват възрастните

Потреблението на смартфони, компютри и интернет е широко застъпено сред застаряващото население – близо три четвърти от тях, на 65 и повече години са използвали интернет през 2018 г., в сравнение с едва 14 процента през 2000 г. Употребата на смартфони сред населението в напреднала възраст е над 7 пъти повече, отколкото преди четири години. Но най-големият принос за екранно време сред по-възрастните американци има телевизията.

Те прекарват средно по седем часа и половина на ден с телевизорите си. Трябва да отбележим, че значителна част от това време е, когато телевизорът просто да работи, като фон на заден план, докато правят други неща. Независимо дали очите им са директно на екрана или просто се вглеждат в него между други дейности, хората прекарват значително време в гледане и взаимодействие с други екрани.

Защо се случва това?

Съществува известна ирония, за това че по-възрастните поколения, които твърдят за по-младите, че прекарват твърде много време с екраните, само чакат удобен момент и се залисват още повече в мониторите.

Поради всички причини, които човек може да си представи – пенсиониране, загуба на приятели и връстници, физически неразположения, които ограничават дейността на човек – възрастните хора често имат по-малък социален опит.

Основна роля тук се оказва, че играе самотата и изолацията им. Бюрото за преброяване на населението в Америка констатира повече от 11 милиона възрастни американци. Те живеят сами и вероятността да бъдат без човешко същество до себе си, увеличава необходимостта от компанията на телевизора.

Откъсването от хората и изпитването на социална изолация е особено пагубно при тях и води до повишен риск от смъртност.

Това може да бъде смекчено до известна степен от по-младите членове на семейството, предоставящи компания и грижи, но се случва все по-рядко. Голям брой възрастни хора нямат деца, на които да разчитат и трябва да се грижат сами за себе си.

Без социални взаимодействия, възрастните изпитват засилени чувства на изолация. Според най-новата анкета, всеки един от всеки трима изпитва самота, а 27% заявяват, че понякога се чувстват изолирани. Дори само да се чувствате самотни, независимо дали човек е наистина изолиран или не, може да има неблагоприятни рискове за здравето.

Могат ли телевизията и телефоните да заменят социалните взаимодействия?

Като начин да се справят с тези чувства и преживявания на социална изолация, те често се обръщат към телевизията. Има някои изследвания, които предполагат, че хората са в състояние да установят връзки с познати герои и личности по телевизията. Това може да осигури известно усещане за принадлежност и да се бори с чувствата на отхвърляне.

Това не означава, че телевизията е подходящ заместител за социално взаимодействие. Като цяло прекомерната консумация на телевизия може да има неблагоприятни ефекти върху хората. Това може да навреди на паметта им, да доведе до физически застой, повишени нива на затлъстяване и като цяло да предизвика негативни чувства.

Докато възрастните хора прекарват повече време, отколкото всяка друга демографска група гледайки телевизия, те й се радват по-малко от младите. Вместо това те биха предпочели да прекарат времето си в социални дейности, които пораждат много по-голямо чувство за щастие и принадлежност. Въпреки това, когато тези дейности не са достъпни, решението често пъти е просто да включат телевизора си.

По-високите нива на екранно време сред възрастните хора са резултат от засилената социална изолация и липсата на алтернативи. Телевизията не е най-добрият заместител на реалните социални взаимодействия. За подпомагане в нарастващо чувство за самота, което измъчва възрастното население, има много програми за доброволци. Предоставяйки някои толкова необходими социални преживявания за по-възрастните поколения, можете да намалите времето, прекарано на екрана и за вас, и за тях.