Новооткритият нано-хамелеон е най-малкото известно влечуго в света

Открит е нов вид малък хамелеон, който изглежда е най-миниатюрното влечуго в света. Известно като Brookesia nana или нано-хамелеон, то може да кацне на върха на пръста ви. Екземплярът е открит в северните райони на остров Мадагаскар. Досега са намерени само два броя от интересното същество. За удобство те са двойка, мъжки и женски. Женската има дължина на тялото 19мм или 29мм, ако включим опашката, което е достатъчно малко, за да я постави сред най-малките известни гекони и хамелеони.

Мъжкият е още по-малък. Техният представител е измерен само 13,5мм дължина или 22мм с опашката. Изглежда, че това е най-малкото влечуго в света, току-що извадило от надпреварата предишния рекордьор, видът B. tuberculata, с около половин милиметър.

Възрастни екземпляри

Изследователите е трябвало да се уверят, че откритите екземпляри са достигнали нужната зрялост. Те са извършили микро CT сканиране на женската и са идентифицирали две яйцеклетки вътре в нея, което показва, че е зряла. По същия начин гениталиите на мъжкия са изглеждали добре развити, което показва, че той също е полово зрял. Гениталиите са били почти 20% от общия размер на тялото, което според екипа е необходимо, за да се чифтосат със значително по-големите женски.

Въпреки всичко остава загадка, защо новооткритият вид е толкова малък. Това може да е следствие и от еволюцията на животински видове, които попаднали на значително малка територия, като остров, са склонни да развиват все по-малки размери на тялото. Все пак хамелеонът се среща в планините на континентален Мадагаскар, така че изглежда горепосоченото обяснение не е приложимо тук.

От къде произлиза

Неговото родословно дърво също поражда допълнителни въпроси. Най-близкият роднина на новия хамелеон е почти двойно по-големият B. karchei, който се среща в същите местообитания. Това показва, че тази екстремна миниатюризация е възникнала конвергентно при въпросните влечуги.

Изследователите смятат, че местообитанието на новия вид вероятно също ще е малко, може би ограничено до само няколко декара. Това може да го изложи на риск от изчезване. За съжаление местожителството на Нано-хамелеона е под силен натиск от обезлесяването, но наскоро районът беше определен като защитена зона. Това може да се окаже спасителен пояс за минималистичните животинки.