Създавайки изкуствена лава и охладено стъкло, учените откриват, че тези материали вероятно не са отговорни за неочакваното сияние на някои екзопланети

Едни от най-странните и екстремни планети открити до момента са екзопланетите. Те са горещи, скалисти, пламтящи светове, които са толкова несигурно близо до своите домакини звезди, че някои от повърхностите им вероятно са морета от разтопена лава. Тези огнени светове, с размерите на Земята, са известни като лава планети, а учените са забелязали, че някои от тях са необичайно ярки.

В неизвестното

Защо тези далечни огнени топки са толкова светли, не е ясно. Нови експериментални доказателства показват, че неочакваното сияние от тези светове вероятно не се дължи нито на разтопена лава, нито на охладено стъкло (т.е. бързо втвърдена лава).

Изследователите стигнаха до това заключение, след като симулираха въпросните две явления. Топенето на скали в пещ и измерване на яркостта на получената лава и охладено стъкло, които след това са използвани за изчисляване на яркостта. Резултатите разкриха, че лавата и стъклото, които са използвани в лаборатория, не са достатъчно отразяващи, за да обяснят наблюдаваната яркост на определени планети.

Откритията предполагат, че горещите светове могат да имат други изненадващи характеристики, които допринасят за тяхната яркост. Такава може да е атмосфера богата на метали и силно отразяващи облаци.

Космос

Горещите планети са между един и 10 пъти по-големи от масата на Земята и имат изключително кратки орбитални периоди. Тези светове са толкова близо до тяхната звезда-домакин, че всяка значима атмосфера и облаци биха били премахнати. В резултат на това, техните повърхности могат да станат достатъчно горещи, за да покрият повърхността с разтопена скала.

Лавата може да е основният източник на сиянието на планетите, макар че никога не е имало доказателства за това. За да се установи истинността на въпросната догадка, екипът е направил лава, която може да достигне температури достатъчно високи, за да стопи базалт и фелдшпат. Това са двата скални типа, които учените са избрали за своите експерименти, тъй като те са добре характеризиран материал, който е често срещан на Земята.

Опити

Проби от фелдшпат са занесени в леярна, където металурзи ги поставят за нагряване при определени температури. Експериментът бързо се сблъсква с препятствие. След като лавата е извадена от пещта, тя почти моментално се охлажда до гладък, стъклен материал. Процесът протича толкова бързо, че изследователите не са успели да измерят отразяващата й способност, докато все още е разтопена.

Охладеното стъкло от фелдшпат е отнесено в лаборатория за спектроскопия. Чрез излъчване на светлина върху стъклото се измерва неговото отражението от различни ъгли и отраженията от повърхността. Експериментът е повторен с охладено базалтово стъкло. След измерване яркостта и на двата материала е тествана и отразяващата способност на разтопените силикати, които са основен компонент на лавата на Земята. Последното се използва като ориентир, за да се изчисли колко ярка би била първоначалната лава от базалт и фелдшпат.

В крайна сметка резултатите показват, че независимо от комбинацията от материали, лава-океаните на планетите ще представляват не повече от 10% от яркостта, която в действително се наблюдава на тях. Това не е достатъчно, за да обясни яркостта, от която сме заинтригувани. Подобни данни стесняват обхвата на търсене и интерпретиране на наблюденията. Бъдещите проучвания са насочени към други екзотични възможности. Тъй като учените не са сигурни, от какво са изградени тези планети, следващите изследвания трябва да бъдат насочени към всички други потенциални възможности.