The Wayback Machine е много полезен и удобен инструмент, разработен от организацията Internet Archive, който дава възможност да се разглеждат архивирани и кеширани страници назад във времето. В архива към момента се съдържат над 430 милиарда уебсайта от последните 19 години. И въпреки че е удобен, Wayback Machine е и малко тромав. Може би за това от Internet Archive са решили да го преработят.

Изцяло нова версия на инструмента ще бъде налична през 2017 година, съобщават от организацията. Новият Wayback Machine ще бъде с променен интерфейс, много по-лесен за използване и с още повече възможности. Internet Archive ще започнат да си партнират с Wikipedia за показване на страници, чиито линкове в онлайн енциклопедията са “счупени” и по една или друга причина потребителите нямат директен достъп до тях.

Пълният редизайн и преработка на софтуера зад Wayback Machine ще станат възможни благодарение на Laura and John Arnold Foundation, които ще направят дарение. Както много добре знаем, Internet Archive е организация с нестопанска цел и те разчитат изцяло на дарения, за да продължат дейността си по съхраняване на социалното и интернет богатство на нашето време.