Nokia планира да пусне 4G интернет на Луната по-късно тази година

Той ще бъде използван в рамките на мисията на НАСА Artemis 1, която има за цел да установи човешко присъствие на Луната. Идеята е да се покаже, че наземните мрежи могат да отговорят на комуникационните нужди на бъдещи космически мисии.

Амбициозен проект

Nokia се надява да инсталира мрежа за данни на Луната в рамките на 2023 г. Пускането на 4G мобилна мрежа на Луната по-късно тази година има за цел да подобри лунните открития и в крайна сметка да проправи пътя за човешко присъствие на нашия спътник.

Финландската телекомуникационна компания планира да пусне мрежата на ракета на SpaceX през следващите месеци, каза Луис Маестро Руис Де Темино, главен инженер на Nokia.

Мрежата ще се захранва от оборудвана с антена базова станция. Тя ще бъде съхранявана в лунен спускаем апарат наречен Nova-C. Той е проектиран от американската космическа фирма Intuitive Machines. Ще има и придружаващ марсоход, захранван от слънчева енергия.

Мрежата ще бъде използвана в рамките на мисията на НАСА Artemis 1, която има за цел да изпрати първите човешки астронавти бродещи по повърхността на Луната от 1972 г. насам.

Връзка LTE ще бъде установена между спускаемия модул и марсохода. Инфраструктурата ще кацне на кратера Шакълтън, който се намира по протежение на южния край на Луната. Nokia казва, че технологията е проектирана да издържа на екстремните условия в космоса.

Контрол и данни

Целта е да се покаже, че наземните мрежи могат да отговорят на комуникационните нужди за бъдещи космически мисии. Nokia смята, че изграждането й ще позволи на астронавтите да комуникират помежду си, както и да контролират марсохода дистанционно. Ще бъде възможно да се предават телеметрични данни и видео в реално време към Земята.

Спускаемият апарат ще бъде изстрелян с ракета на SpaceX. Тя няма да отведе модула чак до повърхността на Луната. Това ще се извърши благодарение на специална система за задвижване, която ще завърши пътуването. Ако хардуерът е готов и валидиран, има голям шанс да стартира през 2023 г.

Новата лунна мрежа ще осигури критични комуникационни възможности за много различни приложения за предаване на данни.

В това число са жизненоважни командни и контролни функции, дистанционно управление на лунни роувъри, навигация в реално време и стрийминг на видео с висока разделителна способност.

Лунен лед

Едно от нещата, които Nokia се надява да постигне с лунната си мрежа, е намирането на лед на Луната. Голяма част от повърхността на спътника е суха, но скорошни безпилотни мисии доведоха до открития на останки от лед, уловени в защитени кратери около полюсите.

Такава вода може да се третира и използва за пиене, да се раздели на водород и кислород за използване като ракетно гориво или да се отдели, за да осигури годен за дишане кислород на астронавтите.

Ще се нуждаем от нещо повече от интернет връзка, ако някога искаме да живеем на Луната. Инженерният гигант Rolls-Royce, работи върху ядрен реактор, който да осигурява енергия на бъдещите обитатели и изследователи на Луната.