Дигитализацията навлиза все по-дълбоко в живота ни. С развитието на технологиите, повечето бизнеси заявяват своето присъствие в интернет – с корпоративен сайт или електронен магазин. Създаването на уебсайт отдавна не е привилегия на технократите и много любители развиват лични и тематични блогове.

Какво е нужно, за да създадете свой сайт? Нуждаете се от домейн и хостинг. Домейнът е името, което ще бъде изписвано в адресното поле на браузера, за да бъде посещаван сайта Ви. А хостингът е услугата, която осигурява ресурсите, за да бъде достъпен онлайн в интернет.

В редовете по-долу ще разгледаме – как работи хостинга и какви са основните видове хостинг.

Какво е хостинг?

Защо избрах хостинг в Jump?

Хостингът е услугата, благодарение на която сайтът е видим в интернет. Сайтът може да се хоства локално на сървъри, за които се ангажимент имате Вие. Но практиката е услугата да се предоставя от хостинг компании, които професионално да се грижат за ресурсите, необходими на сайта Ви.

Думата хостинг произлиза от английската „host” – домакин, стопанин. Аналогично, хостинг компанията осигурява дом за Вашия сайт, като го обезпечава със сървъри, памет за съхранение, интернет и т.н.

Хостинг компаниите най-често наемат сървъри, които подобно на домашните компютри, имат процесор (CPU), който изпълнява подадените заявки, памет, в която се съхраняват файловете Ви, също и оперативна или RAM памет, дънна платка, мрежови карти и др., но за разлика от домашните компютри са много по-мощни.

За да функционират правилно, сървърите се нуждаят то специализирани условия. Такива са осигурени в т.нар. Data центрове. Те имат нужната инфраструктура, в това число електрозахранване, охлаждане и т.н., за да функционират сървърите коректно.
Хостинг компаниите имат ангажимента да осигурят т.нар. резервираност на мрежата.

Това означава да имат бекъп или резервен план за всеки компонент от инфраструктурата, която ползват. Това означава, че ако има инцидент – компанията ще премине на резервен план и сайтът Ви няма да „падне“, т.е. няма да е недостъпен в интернет. Така хостинг услугата ще бъде наистина надеждна.

Хостинг услугите не включват само хардуер. За да се осигури услугата се използва и специализиран софтуер. Например, операционната система, най-често CloudLinux. Чрез нея се разграничават различните хостинг акаунти и техните данни. Хостинг компаниите използват и уеб сървър -Apache, Nginx, Litespeed, който обработва заявките на потребителите, които желаят да заредят дадена страница от сайта. Използват се и база данни сървър, който обслужва базата данни, софтуер за кеширане и др.

Друг компонент на хостинг услугите е мрежата – чрез нея сървърът комуникира с други сървъри и с интернет, за да бъде сайтът Ви видим е нета. От капацитета на мрежата (Bandwidth) зависи какво количество данни може да бъде пренесено за единица време.

И не на последно място – в хостинг компаниите персонално са ангажирани хора, които се грижат всички процеси да протичат плавно и безпроблемно. Те ще отговорят на клиентски запитвания при нужда от съпорт. Ще извършат миграция на сайт от друг хостинг и т.н.

как работи хостинга

Какви са видовете хостинг?

Различните сайтове се нуждаят от различен тип хостинг. Поради това се предлагат различни видове хостинг услуги. Всяка хостинг услуга се предлага с различни хостинг планове, за да е откликне на потребностите на различните сайтове. Например – сайтовете с по-голям трафик ще се нуждаят от хостинг услуга и план с повече процесорно време, отколкото малък фирмен сайт тип визитка. Електронните магазини с много продукти могат да се нуждаят и от по-голямо място за съхранение. А медийните сайтове, които растат във времето от по-гъвкави услуги.

Споделен хостинг

При споделения хостинг – на един сървър се разполагат много по-малки сайтове. Те всички споделят общи ресурси. Така, ако един сайт използва много процесорно време, това би било за сметка на останалите. За да не ползва един сайт повече ресурси за сметка на останалите, обичайно се поставят лимити. А когато те се изчерпат – обичайно сайтът пада, тъй като не разполага с повече ресурси.

В ситуация като тази – хостинг компаниите обичайно предупреждават собственика на сайта. Могат да окажат и съдействие, за да се провери какво води до по-бързото изчерпване на ресурсите. В случай, че става въпрос за технически проблем на сайта, то той следва да бъде отстранен от собственика на сайта. Например – проблемен плъгин, който ангажира процесора прекомерно, множество cron заявки, динамично обработване на изображения, извличане на статистика в реално време, live chat, обхождане от ботове, и др. Но, ако сайтът се е разраснал, то по-скоро е дошло време да премина към по-висок план или по-подходяща хостинг услуга.

Други ограничения, които се поставят са за брой inodes (файлове и папки), тъй като за хостинг компанията те също са краен брой.

Обичайно споделеният хостинг се препоръчва за стартиращи сайтове – малки фирмени сайтове, лични блогове или електронни магазини, чиито собственици не разполагат с екип, който да менажира сървъри.

Услугата „Споделен хостинг“, често пъти се предлага и като WordPress хостинг, e-shop хостинг, online radio хостинг и др. които предлагат специфични условия, но са базирани на концепцията за споделения хостинг.

VPS хостинг

VPS хостинг е абревиатура от virtual private server хостинг. Както подсказва името, това е виртуален сървър. Това означава, че фиксирано количество ресурси на сървъра ще бъдат резервирани специално за Вас и Вашите нужди и няма да ги споделяте с други сайтове, както е при споделения хостинг.

За да се използва тази услуга ще са необходими повече познания, тъй като собственикът на сайта ще следва да го администрира – да инсталира софтуер и т.н.. За да бъдат по-гъвкави, хостинг компаниите предлагат и услугата Managed VPS хостинг. Това означава, че ще разполагате с резервирани специално за вас ресурси, но за управлението им ще Ви бъде осигурен съпорт от хостинг компанията.

Наети сървъри (Dedicated hosting)

Наетите сървъри, популярни, като услугата Dedicated hosting надграждат услугата VPS хостинг. При тази услуга за Вас ще бъде резервиран целия сървър и няма да го делите с никого. Относно менажирането на сървъра – можете да се договорите с хостинг компанията.

Реселър хостинг

Реселър хостинг е подходяща за дигитални агенции, които предоставят комплексна услуга на своите клиенти. Например, за да изработят и поддържат уебсайт на свой клиент, те ще се нуждаят от хостинг. С услугата реселър хостинг – те могат да закупят хостинг ресурси, които да „препродават“ на своите клиенти, като ги интегрират в комплексната услуга, която предоставят.

уеб хостинг

Как да изберете подходящия за Вас уебхостинг?

На първо място оценете ресурсите, които ще са Ви необходими – в това число памет за съхранение и прогнозен трафик, за да се ориентирате в параметрите на хостинг плановете. Предвидете дали планирате сайтът да се разраства, за да се насочите към компания с гъвкави планове.

Бъдете внимателни, ако се спрете на компания, което предлага безплатен хостинг. Обичайно – безплатен обяд няма и по един или друг начин ще платите цената на услугата, която ползвате. Безплатния хостинг е възможно да не Ви предостави необходимите ресурси или те да бъдат твърде ограничени, за да преминете съвсем скоро на платен план.

Повечето компании рекламират това, което предоставят неограничено и със ситен шрифт посочват ограниченията. Информирайте се задълбочено именно за ограниченията.

Доверете се на компания, която се ангажира да Ви възстанови платената сума, в случай, че сте платили за по-дълъг период, но желаете да се откажете. Проверете и в какъв срок от сключване на договора можете да го направите.

И не на последно място – потърсете отзиви за компанията от реални потребители. Хората са склонни да пишат негативни отзиви. Доволните хора нямат импулса да споделят радостта си така, както ядосаните. Имайте и това предвид, че негативните отзиви доминират. Поинтересувайте се и дали компанията предлага поддръжка, както и дали е на разположение денонощно.

Проверете за нови промо кодове или купони за хостинг и домейни, за да получите желаната хостинг услуга с наистина добра отстъпка.