Дебютът на Smart Panda Bus

На 18 януари в Шанхай се състоя срещата за развитие на изкуствения интелект, на която дебютира Smart Panda Bus на DeepBlue Technology.

Автобусът Smart Panda е многофункционален автономен автомобил, базиран на изкуствения интелект, който включва осем различни основни технологии от DeepBlue. Те работят заедно за решаване на различни проблеми, касаещи пътниците. Дизайнът му е вдъхновен от един от най-емблематичните символи на Китай – мечката панда. Оборудван е с автономна технология, компютърно управление, разпознаване дланите на ръцете, гласови команди за взаимодействие на пътниците с автобуса, система за наблюдение на анормално поведение. Може да реагира чрез интелигентна функционалност за управление при спешни случаи, която досега не е била прилагана в обществения транспорт.

Купуваме билетче чрез биометрични данни

В Умните автобуси пътниците ще могат да извършват плащане чрез точна биометрична система за идентификация, докато вграден робот следи и записва всяко подозрително поведение в реално време. Също така той ръководи система за ранно предупреждение и при нужда активира авариен план за бягство. Panda Bus предвещава голяма стъпка към развитието на интелигентните градове на бъдещето.

Облекчен трафик

Днес гъстотата на градския трафик в Китай нараства експоненциално с населението. Големите населени места страдат от задръствания, което прави автономния автобус по-привлекателен вариант, за по-бързо и по-комфортно изживяване, а и се пести време.

Автономните превозни средства все още са в ранен етап на развитие. Транспортната система ще трябва да се приспособи към затворени и безопасни пътеки, за да се даде възможност за автономно управление на превозните средства като PandaBus.

Технологията DeepBlue има за цел да оптимизира транспорта, давайки възможност на потребителите да пестят време и да извършват няколко дейности едновременно, докато пътуват удобно. Автономни автобуси вече са продадени в над 200 града в Китай и 500 по целия свят.

Очакваме в Европа

Проектът получи ентусиазирана подкрепа и се очаква да навлезе в Азия и Европа тази година. Страни като Германия, Люксембург, Италия и Гърция проявиха голям интерес. Очаква се Smart Panda Bus да бъде на разположение през 2019г.
Градските власти в Банкок вече са одобрили BRT, друг автономен автомобил на DeepBlue Technology. Изпитанията ще стартират през средата на тази година.

За технологията DeepBlue

DeepBlue е бързо развиваща се водеща компания в най-висок клас на индустрията за изкуствен интелект. Тя е основана в Шанхай от екип чуждестранни докторанти през 2014г. От тогава компанията е посветила всички усилия на фундаментални изследвания и практическо развитие на изкуствения интелект. Гарантира се, че най-новите технологии ще бъдат достъпни за всички.

Към днешна дата компанията има изследователски центрове и развиващи се клонове в Европа, Северна и Южна Америка, Австралия и др. С търговска мрежа, обхващаща 17 страни по света, тя създаде съвместни предприятия с Японската група Aeon.