Термоелектрически генератор на енергия може да се носи като пръстен

Изследователи от университета в Колорадо са разработили ново, евтино и преносимо устройство, което превръща човешкото тяло в биологична батерия. То е достатъчно разтегливо и можете да го носите като пръстен, гривна или друг аксесоар, който докосва кожата ви. Джаджата извлича естествената топлина на човек използвайки термоелектрически генератори за преобразуване на температурата на тялото в електричество.

Да захранваме електрониката без контакти

Концепцията може да звучи като нещо от филмовата поредица „Матрицата“, в която раса роботи са поробили хората, за да използват ценната им органична енергия. Изследователите за сега не са толкова амбициозни. Устройствата могат да генерират около един волт енергия за всеки квадратен сантиметър кожно пространство. По-малко напрежение от това, което предлагат повечето съществуващи батерии, но все пак достатъчно за захранване на електроника, като часовници или фитнес тракери.

Преди това учените са експериментирали с подобни термоелектрически преносими устройства, но най-новите са еластични, могат да се саморемонтират при повреда и да се рециклират напълно. Това ги прави по-чиста алтернатива на традиционната електроника.

Как работи

Всеки път, когато използвате батерия, я изтощавате и в крайна сметка ще трябва да я замените. Хубавото на новото термоелектрическо устройство е, че можете да го носите и да си осигурявате постоянна мощност. Проектът не е първият опит на учените. Преди това те са експериментирали с изобретяването на електронна кожа. Това са преносими устройства, които изглеждат и се държат подобно на истинската човешка кожа. Този андроиден епидермис обаче трябва да бъде свързан с външен източник на енергия, за да работи.

Подобно на електронната кожа, новите устройства са толкова устойчиви, колкото и биологичната тъкан. Ако устройството ви се скъса, можете да стиснете счупените краища и те ще се запечатат само за няколко минути. Когато не желаете да го използвате повече, можете да го потопите в специален разтвор, който ще отдели електронните компоненти и ще разтвори полииминовата основа. Всяка от тези съставки може да бъде използвана повторно.

Любопитни компоненти

Последната иновация на групата започва с основа, направена от еластичен материал, наречен полиимин. След това учените залепват серия от тънки термоелектрически чипове в тази основа, свързвайки ги с течни метални жици. Крайният продукт изглежда като кръстоска между пластмасова гривна и миниатюрна дънна платка за компютър.

Докато тренирате, тялото ви се загрява и тази топлина ще се излъчва към хладния въздух около вас. Устройството улавя този енергиен поток, вместо да го оставя да се разпилее на вятъра. Можете лесно да увеличите мощността, като добавите още блокове генератори. В този смисъл дизайнът наподобява лего.

За пример: човек, който прави бърза разходка, може да използва устройство с размерите на типична спортна гривна, за да генерира около 5 волта електричество. То е повече от това, което много батерии за часовници могат да съберат.

Подобни изобретения биха били сравнително евтини, надеждни и удобни. Има още работа по дизайна, но учените са обнадеждени, че в рамките на 5 до 10 години подобна иновация ще бъда масово приложима.