Удоволствието пръв да работиш с последната версия на Android до голяма част е запазено за собствениците на Nexus устройства. Статуквото е на път да се промени, тъй като Sony представи своята нова програма Open Device. Тя дава възможност да се изпробва най-новият Android M на избрани устройства. Разбира се, все още операционната система не е подходяща за ежедневна работа, но тя може да се изпробва, за да се разгледат най-новите промени. Създателите на приложения ще намерят в Open Device и лесен начин за тестване на техните разработки за най-новия Android.

Sony дава възможност на своите клиенти да изпробват „чистата“ версия на Android, която е без добавени приложения от страна на разпространителя. Това е и едно от предимствата, с които се рекламират Nexus устройствата от Google. За да можете да ползвате Open Device трябва да имате отключен bootloader, за което Sony дават подробни инструкции. Smart News предупреждава – ако предприемете тази стъпка, официално гаранцията на вашето устройство отпада. Използвайте Open Device програмата на своя отговорност.

В Open Device с Android M все още има и пробойни – не работят камерата и модема за мобилни данни. Надяваме се, че скоро Sony ще оправят тези проблеми.

От Sony не предлагат готови изображения, които могат да бъдат инсталирани (флашнати) върху паметта на устройствата с Open Device. Любопитните потребители трябва да последват инструкциите от Sony, за да компилират сами свое изображение за инсталация. Това не е особено лесно за повечето крайни потребители, но едва ли би затруднило по-напредналите познавачи на Android.

За момента поддържаните устройства са Xperia Z3, Z3 Compact, Z2, Z2 Tablet, Z1, Z1 Compact, E3, M2, T2 Ultra и T3.
За повече информация вижте подробните указания.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS