Китай тества системи за разпознаване на емоции

Властите в Синдзян искат повече възможности за надзор. Китай в момента тества системи за наблюдение, които се твърди, че могат да различават емоциите на хората. Въпреки че това не трябва да е изненада, основната технология не работи толкова добре, както се прогнозираше. Китайското правителство вече е започнало да я въвежда в западната част на страната.

Идеята за интелигентни градове очевидно включва и хардуер за разпознаване на емоции, инсталиран в обществените пространства. На последното техническо изложение проведено в страната, бяха представени всички видове системи за наблюдение, които ще се инсталират в летища, метро и търговски центрове. Идеята е по – голям шанс за идентифициране на престъпници. Участващите компании включват Baidu и Huawei, последните от които са близо до получаване на отмяна на забраната за търговия.

Всичко това е част от мащабния стремеж за по-напреднало наблюдение в региона. Китайските власти се опитват да предвидят престъпления, чрез машинно обучение. Идеята може да звучи твърде хипотетично, но няколко компании като Hikvision, Sensetime и iFlytek вече са се включили в проекта. Това е довело до незабавното им добавяне в черния списък за търговия на САЩ.

Предотвратяване на тероризма

Технологията за разпознаване на емоции в момента се използва в Синдзян. Този регион е известен като дом на над един милион мюсюлмани, които се държат в лагери за интерниране. Изглежда, това е любимото място на страната за тестване на системи за наблюдение, особено технологията за сканиране на лица.

Експерт от полицията в Синдзян отбеляза, че използвайки видео кадри, разпознаването на емоции може бързо да идентифицира заподозрените в престъпления, като анализира психическото им състояние. Това се предприема с цел ограничаване на незаконни действия, включително тероризъм и контрабанда.

Несъвършенства на технологията

Експертите по сигурността обаче поставят под съмнение способността на технологията да открива коректно човешките емоции. Науката за разпознаване на емоции е доста сложна. Някои изследвания показват, че свързването на емоционалните състояния с изражението на лицето независимо от контекста, личността и културата е много трудно, ако не и невъзможно.

Новата технология за наблюдение не е готова за мащабно приложение и все още подлежи на разработки и усъвършенстване. И докато компании като Microsoft, Google и Amazon имат свои собствени системи за разпознаване на лица в работата, те открито признават рудиментарните си възможности.

Huawei е обвинен в производство на комуникационна инфраструктура, която е предназначена да служи на китайските власти за шпионаж, но компанията многократно отказва да участва в което и да е конкретно правителство.

Това не е първият път, в който Китай предприема противоречив ход за увеличаване на надзора на гражданите. Страната също тества разпознаването на походката и дори стига до изграждането на приложение, което изобличава длъжници, така че те да бъдат публично засрамени пред другите.