Действителен прототип може скоро да бъде на разположение за зареждане на електрическите автомобили

Той има визията на робот, оборудван със система за зареждане с постоянен ток, който ще може да вземе батериите, да се свърже с тях и да ги докара до паркирани електрически автомобили. Това е едно своеобразно автономно зареждане, докато колата ви стои на паркинг.

Концепцията е интересно решение на проблема със зареждането на електрическите превозни средства в големи жилищни комплекси. Вместо да изграждате станции за зареждане на всяко място за паркиране или подземен гараж, можете просто да се възползвате от подвижна станция с батерии. Умните автономни роботи ще доставят оборудване към електрическите превозни средства, когато е необходимо.

VW представи действителен прототип

Немският производител на автомобили описва как работи автономната система за зареждане. Стартира се чрез приложение или комуникация Car-to-X. Работи напълно самостоятелно. Насочва се независимо към превозното средство, което трябва да се зареди и взаимодейства с него. От отваряне на капака на гнездото за зареждане до свързване на щепсела и разединяване. Целият процес се извършва без никакво човешко участие.

За да зарежда няколко превозни средства едновременно, автономният робот премества мобилен блок за съхранение на енергия към автомобила, свързва го и след това използва този блок за съхранение на енергия за зареждането. Повтаря процеса за зареждане ина другите превозни средства. След като колата е напълно заредена, роботът събира мобилния блок и го отвежда обратно до централната станция.

Компанията заявява, че устройствата са оборудвани с по 25 KW батерии и могат да зареждат превозно средство на 50 KW чрез DC зареждане с постоянен ток. Роботът за зареждане може да премества няколко устройства за батерии едновременно. В момента VW оценяват пускането на системата на пазара въз основа на разработка на прототипа.

Electrek’s Take

Макар че това може да звучи малко повърхностно, компанията предлага някои важни предимства в редица специфични ситуации като големи гаражи за паркиране. Иновацията спомага за намаляване на разходите при обособяване на места за зареждане на електрическите превозни средства във всеки отделен гараж.

Редно е да го възприемате като зареждане от ниво 2, но с батерийни модули. Това позволява бързо зареждане с постоянен ток до 50 KW. Само бъдещето ще покаже как това би работило при мащаб на гаражи със стотици превозни средства, които са електрифицирани.