Те ще включват две устройства с версия 12.1 на Android

Натискът на Samsung по отношение на хардуера прави сгъваемите телефони следващият голям форм-фактор на Android. Екипът на компанията вече започна да мисли за сгъваеми устройства, като включва основна поддръжка Android 10 от първото стартиране на Galaxy Fold. Част от идеята за телефоните на Google е да дадат на екипа вътрешен хардуер, с който да експериментира и така да се създаде следващата версия на Android.

Pixel 6 е основна рамка, върху която се обмислят предстоящите сгъваеми джаджи. Новият плосък смартфон на Google ще е типичен брат на Samsung, с нов SoC „Google Tensor“. Той е разработен съвместно с подразделението Exynos на Samsung и модем с mmWave-Galaxy S21. Основната камера ще има 50MP, а 120 Hz дисплеят несъмнено ще бъде направен отново от Samsung. Сгъваемите версии вероятно ще имат хардуерна ДНК на Samsung със софтуер на Google.

Google версиите на двете големи сгъваеми устройства Galaxy Z Fold и Galaxy Z Flip

Тъй като глобалният недостиг на чипове все още причинява световен хаос, не би било неочаквано Google да остави някои от своите експериментални устройства за по-късна дата.

Вторият сгъваем телефон, с кодово име „Jumbojack“ ще бъде в стил Fold. Един своеобразен хибрид между телефон и таблет с нормален размер, който се сгъва наполовина като флип.

Що се отнася до софтуера, екипът на Android очевидно подготвя актуализация извън цикъла, която ще се фокусира върху сгъваемата функционалност. Най-вероятно джаджата ще разполага с Android 12.1. Все пак разработката се явява междинно звено на Android 12 и Android 13. Част от сгъваемата софтуерна новост ще бъде интерфейс на лентата за задачи в стил iPad OS. Тя ще показва често използвани и наскоро отваряни приложения.

Най-желаните

iPad напълно доминират на пазара за таблети, а новият интерфейс на лентата за задачи е чудесен за производителност при многозадачност. Имайте предвид, че това ще се използва за сгъваем телефон, така че Google се опитва да ни предостави тези екстри побиращи се в джоба ни.

Не е ясно кога ще излезе новото устройство, но е положителен фактор, че Google обръща все по-голямо внимание на сгъваемия фактор в едно голямо ново издание. Слуховете бяха за края на тази година и тъй като тя изтича нищо чудно да ни изненадат от компанията.