Едни от най-атрактивните телефони на пазара в момента без съмнение са тези, които имат извит дисплей, но да направиш телефон с такъв екран може би до голяма степен в момента е нещо безсмислено. Имаме модели на LG и Samsung, които водят една борба помежду си за надмощие в този пазарен дял, но като цяло освен тях други сякаш не проявяват особено голям интерес. Що се отнася до тези две компании, при тях войната по-скоро не е толкова за телефоните, колкото за самите дисплеи, защото това им е една от основните дейности, а смартфоните просто са инструмент, чрез който да покажат докъде са стигне с иновациите.

Samsung-Galaxy-Note-4-Review-Cover

 

 

 

ВИЖ ОЩЕ: Ревю на Samsung Galaxy Note 4

 

 

Нас обаче това не ни интересува толкова в това ревю, колкото самия телефон, а именно Samsung Galaxy Note Edge. Копието на Note 4, което се различава най-вече със своя дисплей, който от дясната страна е извит. Именно и това е нещото, на което ще наблегнем, защото според мен този фийчър на телефона ще спечели колкото поддръжници, толкова и хейтъри.

Дизайн и външен вид

 

Ако сте виждали Galaxy Note 4, няма да останете кой знае колко изненадани от визията на Samsung Galaxy Note Edge. Фаблетът следва новата политика на компанията и то стриктно – с метална рамка, но все същата пластмаса на гърба. Разбира се, тя е прецизно полирана, за да ви прилича на кожа, но както винаги не е. Като размери също няма особено големи промени. Естествено, различното тук идва от прословутия дисплей, който, както ще повтарям тук многократно, е извит. Това променя леко визията на телефона, като може би най-вече го прави малко по интересен, но нищо повече. Големината продължава да си е една идея неудобна за всеки и ако сте свикнали на малки телефон, то този определено няма да ви е удобен в началото. Няма спор обаче, че е красив и хваща окото. Samsung Galaxy Note EdgeДа си призная, на мен винаги са ми харесвали повече телефоните от Note серията, отколкото от S, а този е типичен представител.

[lquote]Това е телефон за фукане – нищо повече[/lquote]

Нека да преминем и към най-важното, а именно 5.6-инчовия Super AMOLED екран с бруталната резолюция от 2560 x 1600 пиксела. Както и да го гледаме, това е може би най-якият дисплей, който в момента може да намерите в смартфон. Извивката на Galaxy Note Edge добавя още едни 160 пиксела, които правят картината 16:10 при резолюция от 2560 x 1600 пиксела. Една идея по-малък от дисплея на Galaxy Note 4 и с малко повече пикселна гъстота от 524ppi, този дисплей ще ви даде забележителна картина, с невероятно наситени цветове и отлични ъгли на видимост. По традиция цветовете не са точни, което е типично за Super AMOLED дисплеите, но за всеки по-претенциозен клиент има настройки на картината, които ще оправят това.

Като работа с дисплея обаче не бих казал, че останах особено доволен. Не че картината е лоша, поне не и на тази част, която не е извита, но просто не е удобен. Често се случваше да натискам нещо без да искам, докато го държа. Понякога пък и да натисках по иконите нищо не се случваше, защото просто дисплеят не отчиташе. На моменти, когато сте на открито, ще забележите, че извитата част леко избледнява или поради някакви причина просто трудно се виждат иконите. Тези неща, до голяма степен са и основните, които може да правите с дисплея, са доста дразнещи и развалят малко преживяването. Не съм сигурен и колко лесно ще свикнете да работите с него, защото в началото е доста странно. Реално тази извита част ви дава малко повече пространство за всичко останало, което може да правите по основата на екрана, но създава леко неудобство, с което аз не успях да свикна.

В общи линии не мисля, че има още нещо, което може да отбележим като отличаващо се за този модел. Samsung Galaxy Note Edge е копие на Samsung Galaxy Note 4, като има леки подобрения по дисплея и извивка, която го прави доста интересен, но нищо повече от гледна точка на дизайн. Имаме стилус, с който може да вършите същите неща и визия, следваща една идея, която корейците отдавна трябваше да приложат. Дизайнът има и още един недостатък, или по-скоро сглобката, защото явно тази извивка е попречила за плътното прилепване на дисплея към корпуса.