Интерфейс и софтуер

 

 

Ще го кажа така – каквото има Samsung Galaxy Note 4, го има и Samsung Galaxy Note Edge. Двата телефона са направо еднакви, но с няколко разлики, които отново идват от извития дисплей. Знаете, че моите ревюта не са ръководство за ползване на телефоните, така че няма да повтарям неща, които вече съм казвал още в ревюто на Samsung Galaxy Note 3, защото част от функциите датират още от тогава. Мисля да премина директно на съществените неща, които предлага тази извивка, защото си мисля, че те ще са ви много по-интересни от това да ви обяснявам за стилуса, S Note, софтуерното намаляване на екрана, лентата с нотификации, Multi-window и т.н.

Какво представлява тази извивка? За мен това си е чисто нотификационно меню плюс някоя-друга опция. Така мога да ви го опиша най-кратко. Реално с нея наистина оставя много повече място по екрана за неща като Pop-up screen опцията или казано на български – да отворите приложения в два прозореца, които може да се оразмеряват. Нещо като това, което правим на РС-то вкъщи. В извитата част на дисплея може да отделите всички приложения, които обикновено седят на всички телефони в лентата долу. Това беше и основното нещо, за което я ползвах аз, но не казвам, че беше супер. Преди малко ви споменах, че неволно може да натиснете нещо и аз редовно си отварях камерата и дайлъра, просто защото телефонът решава да отчете тогава действието.

Както споменах, основното нещо, за което ползвах тази част, а предполагам, че ще ползвате и вие, беше за иконите на приложенията. Най-вече тези, които използвам непрекъснато. Просто си представете менюто в долната част на телефона, но вече изведено встрани. Хубавото е, че поддържа папки и така успях да си наблъскам всичко, което ми трябва. Това обаче не е всичко. Тази лента може да се използва и за нотификации от определени приложения, като в същото време може да ви показва и времето. Готиното тук е, че всички панели с различни функционалности могат да се персонализират и тези, които не ви трябват просто ги изключвате и не ги ползвате. Също така може да си сваляте и нови, ако си харесате нещо от онлайн магазина.

За бизнес потребителите също има няколко яки панела. Един от тях ви дава бърз достъп до определени контакти, които може да наберете, защото се предполага, че говорите много. S Planner приставката пък ще ви дава информация за програмата ви, докато S Note предлага няколко бързи бутона до приложението. Има и още панели, предвидени за спортистите, показващи стъпките, изминатото разстояние и изгорените калории, като тази информация идва директно от S Health.

Има и няколко инструмента, които не може да се каже колко са полезни, но все пак. Те ще са на разположение дори при заключения екран. Имаме 8 см линия, хронометър и таймер, LED светлина и диктофон.

[cquote]Мисля, че всеки може да намери по нещо за себе си в тази извивка[/cquote]

Както се вижда, тази извита част не е чак толкова недомислена и не е направен с идеята да е просто извита част от телефона. На фона на LG G Flex, тук имаме много повече функции на дисплея, макар че LG G Flex не е конкурент толкова на Samsung Galaxy Note Edge, колкото е на Samsung Galaxy Round, който пък беше абсолютната недомислица. Мисля, че всеки може да намери по нещо за себе си в тази извивка, но все пак нека не се самозабравяме – това си остава един експеримент, който може и да не се повтори. Плюс това извивката реално не създава удобство, въпреки че е създадена с тази цел, защото вече обясних за неволните натискания, а на някои от бутоните просто не им е мястото там. Всичко си зависи от навика и от личното усещане, но аз честно казано не бих се хвърлил още на такъв телефон, само за да виждам туитове си на някаква извивка.