Пригответе се да чуете как звучи Марс

Никоя държава до сега не е изпращала успешно микрофон на Марс. В резултат на това никога не сме чували каквито и да било звуци от повърхността на Червената планета. Дори да бъдат записани само няколко минути марсиански саунд от този първи експеримент, общественият интерес ще бъде висок и възможността за научно изследване ще стане още по-реална.

Кога ще се случи

Марсоход от следващо поколение ще бъде оборудван не с един, а с два микрофона. След шестмесечното пътуване на кораба през Слънчевата система, двата микрофона, прикачени към роувъра на НАСА Perseverance, най-накрая биха могли да ни предложат първи шанс да послушаме как всъщност звучи Марс.

Поне единият от микрофоните е проектиран така, че по време на процесите за навлизане и кацане на Perseverance в негостоприемната среда, той да остане невредим. Благодарение на придружаващото видео, скоро за първи път може да имаме шанса да гледаме и да слушаме кацане на Марс.

Звукът на въртящата се подемната рама и колелата или начинът, по който се чуват други инструменти също може да бъде важен за по-точна диагностика. Предишните опити за записване на звуците на Марс с микрофон бързо се превърнаха в трудна битка с много неуспехи.

SuperCam

Втората част от инструмента SuperCam на Rover е лазерен лъч, който загрява и изпарява скали, за да определи от какви химикали са произлезли. Вече реално се потапяме в атмосферата на Междузвездни войни.

Екипите се захванаха за работа след като събраха 100 000 долара. Оригиналният микрофон за Марс е малка, умна кутия. Тя е широка около 5 сантиметра от всяка страна, с тегло 50 грама. Джаджата е създадена за екстремни среди. Учените са провели всички възможни тестове, за да опитат здравината и издръжливостта й. За съжаление комитет на НАСА отхвърли идеята той да бъде приложен по време на мисията през 2007 г.

Малко по-късно, през 2008 година, различен микрофон си проправя път до Марс. При поредното злощастно събитие, микрофонът трябваше да бъде деактивиран преди старта поради технически проблем.

Най-близко до това да чуем звуците на Марс бяхме през декември 2018 г. Тогава НАСА използва сеизмометър и сензор за налягане на InSight, за да улови нещо приблизително до звук. Записите обаче трябваше да се модифицират и ускоряват, за да се чуят. Сега сме на прага на нов опит, който може да ни позволи да се потопим по-реалистично в живота на Червената планета.