Сензорът за кръвна захар на Apple Watch ще бъде включен в устройства от серия 7

Тъй като приложенията за здраве са основна точка на продажбите на Apple Watch, отдавна се очаква компанията да разшири своите медицински възможности. Когато Apple за първи път пусна Apple Watch на пазара, той беше рекламиран като удобен начин за преглед и отговор на известия. Доста бързо стана ясно обаче, че здравните и фитнес характеристики са тези, които стимулират продажбите. Компанията неизменно адаптира своя фокус за разработването на печеливши продукти.

Като цяло Apple е предпазлива при добавянето на медицински възможности в устройствата, тъй като се опасява, че необходимостта от одобрение от FDA може да попречи на иновациите. Процесите на одобрение от Администрацията по храните и лекарствата могат да бъдат много дълги и мъчителни. Именно това спъва реализирането на нововъведенията. Все пак полето за изява на сходни приложения е доста обширно и има нужния потенциал.

В отговор на търсенето на клиентите обаче компанията промени решението си, като добави ЕКГ функционалност към часовника през 2018 г., включително откриване на Afib. От скоро се наслаждаваме на нови възможности, като наблюдение насищането на кръвта с кислород. Това е добавено към функциите на Series 6.

Сензор за кръвна захар

Сензорът за кръвна захар би бил очевидната следваща стъпка. Американската диабетна асоциация изчислява, че повече от 10% от американците имат диабет. Над 26 милиона от тях не са диагностицирани. Добавянето на сензор за кръвна захар към Apple Watch може да изиграе изключително ценна роля за стъпка към официални тестове, диагностика и лечение.

Apple Watch Series 7 и Samsung Galaxy Watch 4 ще могат да измерват кръвната захар, когато всеки от тях бъде пуснат по-късно тази година. Samsung Electronics ще бъде снабдена с въпросната функция в новия интелигентен часовник ‘Galaxy Watch 4’ (името не е официално). Той ще бъде представен през втората половина на тази година. Това е метод за тестване без проби от кръв, който открива нивото на глюкоза с помощта на оптичен сензор. Очаква се иновацията да допринесе за здравното управление на широката общественост, в това число и на диабетиците.

Крачка пред конкурентите

Очевидно и Apple ще приложи функция за измерване на кръвната захар към Apple Watch 7. Свързаната патентна иновация се фокусира върху осигуряване на надеждност и стабилност, преди технологията да стане достъпна.

На този етап не е ясно дали съществуващият инфрачервен сензор ще може да действа като детектор за кръвна захар. Вече можете да си купите достъпни домашни тестови устройства, които се синхронизират с вашия iPhone и Apple Watch, но те разчитат на малки щифтове за проби. В момента фокусът е върху неинвазивното засичане на данните и това може да бъде постигнато чрез инфрачервени сензори.

Сензорът за сърдечната честота във всички часовници на Apple може да действа като сензор за O2, но Apple запази тази функция за Серия 6. Дори да се окаже, че един и същ сензор може да измерва и кръвната захар, компанията може да предприеме същия подход и да направи от това ключова функция в серия 7 по маркетингови причини.