Трите гиганта обединяват усилия за най – лесен достъп до интелигентния ни дом

Apple, Google и Amazon се обединяват за разработване на стандарт за отворен код с цел да гарантират, че устройствата им ще работят заедно. Това неимоверно улеснява разработването на нови джаджи и поддържането на сигурността в процеса.

Проектът има за цел да гарантира, че всяко поддържано умно устройство за дома ще работи, независимо кой смартфон или гласов асистент използвате. Ако групата успее да осъществи намеренията си, клиентите могат да бъдат уверени, че избраното от тях устройство ще работи в дома им и че ще могат да го настройват и контролират с предпочитаната от тях система. Можете да избирате между Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Siri или други платформи.

Трите технологични компании имат подкрепата на индустрията за интелигентен дом като цяло. Те формират група, наречена Project Connected Home over IP, към която ще се присъедини и Zigbee Alliance. Последният е производител на друг протокол за интелигентен дом. Той може да се похвали с многобройни членове на борда, включително Ikea, Samsung SmartThings, Signify и Philips Hue.

Нови стандарти

Технологиите от всяка от системите за интелигентен дом на трите компании – Apple’s HomeKit, Amazon’s Alexa и Google’s Weave, ще бъдат внесени в новия стандарт. Те възнамеряват да пуснат първоначален проект в края на 2020 г. Разработчиците на системата ще опростят производството на продуктите и ще намалят разходите използвайки единен стандарт.

Той ще работи заедно със съществуващите протоколи за свързване – като Wi-Fi и Bluetooth – вместо да се стреми да ги замени. Устройствата вероятно ще трябва да поддържат Wi-Fi, Bluetooth Low Energy или Thread, за да могат да работят със системата. Как точно ще се свързва дадено устройство, ще зависи от неговия производител.

Стандартът ще се основава на IP или интернет протокол. Това не означава, че всички устройства ще се свързват директно с интернет. Целта е да се опрости процеса за получаване на съобщения от едно място на друго. Методът е идеален за изпращане на съобщения от умно устройство в дома до друго устройство, приложение или услуга със сигурност и поверителност през целия процес.

Засега е трудно да се каже какво точно ще може да направи стандартът. Дали просто ще предостави начин на устройства да се свързват със умни асистенти като Siri и Alexa? Или ще стандартизира широк спектър от интелигентни домашни команди, като затъмняване на светлините, промяна на температурата или отключване на врата, като се гарантира, че асистентите са способни на същите подвизи и може би дори могат да бъдат контролирани по същия начини?

Ако устройствата успеят да работят в системите и на трите технологични гиганта, това би било голямо предимство за клиентите. Обичайните приспособления за интелигентен дом обикновено работят в множество системи, но те не винаги поддържат и трите.

Първоначално групата ще се съсредоточи върху устройства за физическа безопасност. Това включва аларми за дим, брави на вратите, интелигентни щепсели, системи за сигурност и контроли за отопление / климатизация. След това ще бъде ред на други потребителски и търговски устройства.