Как устройството ви може да изпълзи до безжичната подложка за зареждане

Зависимостта ни към нашите телефони отдавна е станала пословична. Мозъците ни са пряко разтревожени и обвързани от факта, че батерията ни може да ни изостави в най – сюблимния момент. Често изпитваме паника, когато мощността падне под 50%. И за да направят ежедневието ни малко по-спокойно, екип от изследователи е разработил нестандартен калъф за смартфон. Той притежава набор от миниатюрни роботизирани крачета. Те позволяват на телефона да изпълзи до безжична зареждаща подложка всеки път, когато го поставите на бюрото си.

Кои са отговорниците

Изследователи по роботика от лабораторията в Националния университет в Сеул адаптираха съществуващ обхождащ робот, за да създадат CaseCrawler. Подобно на кутиите за батерии от компании като Mophie, CaseCrawler, последният добавя малко по-голям обем към вашия смартфон. Около 16 милиметра в краищата, в които се намира електрическият двигател на прототипа.

Ако някога бъде пуснат в производство, калъфът определено би могъл да бъде опростен и допълнително миниатюризиран. Но 16 милиметра все още е впечатляващ обем, като се има предвид, че CaseCrawler разполага с набор от прибиращи се крака с еднопосочно огъване на коляното. Конструирани са така, че когато се движат в една посока, се притискат към земята и задвижват робота напред. Когато се движат в обратна посока, те се срутват и действат пасивно, за да не пречат на устройството. Калъфът може да носи тегло на полезен товар до 300 грама, което е 13 пъти по-голямо от собственото му тегло. Това е повече от достатъчно, за да пренесе стандартен смартфон, който тежи по-малко от 200 грама.

Наистина ли се нуждаем от него?

Изглежда, че прототипът на CaseCrawler няма собствена интелигентност или способност за управление. Калъфът просто се придвижва напред в една посока. Благодарение на иновативния дизайн на краката, той не е възпрепятстван от по-малки препятствия по пътя си, които може просто да пропълзи. В крайна сметка смартфонът, който носи, би могъл да осигури всички интелигентни сензори, от които се нуждае, за да намери безопасно пътя си и да се ориентира в област като бюро, без да падне от ръба.

Автоматичното намиране на подложката за зареждане, за да допълни батерията си е интересно приложение. Но представете си, какво би било, ако загубите смартфона си. Може просто да му се обадите и той да се върне при вас, като кученце. Това е бъдеще, което всички с радост ще очакваме, дори и тези които мразят да поставя телефона си в калъф.