Той може да почиства, мие чинии и пере

Различни компании ни обещават домашни роботи от десетилетия. Въпреки всички пробиви на човечеството, ние все още чакаме. Бивш служител на OpenAI изгражда домакински робот, който се надява да бъде готов за пазара през следващите няколко години.

Той ще може да зарежда и изпразва съдомиялна машина, да пере прането, да почиства повърхности и подове. Дори ще приготвя прости ястия като салати. Ще се движи на колела. Двукраките роботи все още нямат достатъчно надежден баланс, за да се разположат в дома ни безопасно.

Машината ще разполага с две ръце, които могат да се повдигат нагоре и надолу, за да изпълняват различни задачи. Такива са хващане и прибиране на прибори за хранене, сгъване на дрехи и да оправяне на легло.

Всяка версия на робота ще се предлага и с кутия с инструменти. Тя ще включва вендузи за премахване на капаци или специализиран моп, който пасва на формата на робота по-добре от човешките ръце.

Безопасна област

Това не е зона без опасности. Потенциална област за възникване на безпокойство е кухнята. Все пак се предполага, че роботът трябва да държи ножове.

Удачна ли е близостта на хората?!

Екипът от изобретателите е решил проблема с хигиената, като е дал на робота различни комплекти ръкавици, за да се предотврати кръстосано замърсяване.

Домакински задължения

Предизвикателство при създаването на жизнеспособен домакински помощник е цената, която трябва да е поносима и същевременно да е в състояние да изпълнява широка гама от задачи.

Роботите са способни да изпълняват сложни задачи от доста време, но видовете машини, които се подвизават във високотехнологичните фабрики, често струват стотици хиляди долари и обикновено са специализирани само в определени операции.

Човешки фактор

Потребителите на робота ще трябва да плащат месечна абонаментна такса. Тя ще покрива поддръжка, застраховка и заплащане на реални хора. Някои от тях ще оперират робота за по-трудни задачи или ще използват интерфейс за дистанционно управление.

Тук възникват някои проблемите с поверителността. Те са свързани с това, че дистанционният екип ще вижда вътре във вашия дом. Интересното тук е съществуването на интерфейс, който замъглява всеки текст или човешки лица, които роботът гледа. Включването на някакъв човешки контрол върху робота ще ускори готовността му да бъде разгърнат в домовете на хората, тъй като сме далеч от пълната му автоматизация.

Данни и информация

За разлика от големите езикови модели като ChatGPT на OpenAI, които се обучават върху огромни количества текст, генериран от хора, роботите икономи ще трябва да се учат от многократно извършване на едни и същи задачи. Ако един оператор изпълни задачата първите 10 хиляди пъти, след това ще има достатъчно данни, за да го направи автоматично.

Очаква се първата версия на практичния робот за дома да бъде готова след около осем месеца. След това ще започне тестването му в домовете на първите желаещи.

Около 20 души са готови да се наемат с предизвикателството. Това може да доведе до готова за пазара версия на робота след около две години. Той ще се предлага не само за домове, но и за офиси.

Социализиране

Освен че така хората се освобождават от досадните части от живота, с които предпочитат да не се занимават, роботът може да има положително социално въздействие. Обикновено домакинската работа се пада непропорционално върху жените. Един подобен робот може да се погрижи за значителна част от това и да им помогне да разполагат с времето си.

Изобретението може и да е извън бюджета за коледните списъци на повечето семейства, но вероятно ще създаде проблеми за хората, които работят в сферата на почистването в близко бъдеще.