Робот на име Astro ще ни помага в домакинството

Неотдавна Amazon представи куп нови джаджи, включително домашен робот на име Astro. Наред с него бяха показани устройства като интелигентен термостат, Amazon Echo Show в нов размер, устройство за видео разговори и проектиране на игри. Фитнес тракер и иновативна система за домашна сигурност бяха сред останалите новости на компанията.

Защо Amazon реши да създаде домашен робот?

Компанията е съзряла ниша на пазара, която има нужда от запълване. Роботизираните домашни помощници тепърва ще навлизат в нашето ежедневие. Astro е оборудван с въртящ се екран, който е монтиран върху основа с колела. Amazon проектира робота, за да изглежда анимиран и приятелски настроен, с очи и изразителни движения на тялото. Те трябва да отговарят на взаимодействието с потребителя.

Роботът може да се премества сам от стая в стая. В състояние е да се движи около предмети на пода или да спира, за да избегне сблъсък с препятствие като домашен любимец, който излиза изненадващо на пътя му. Перископна камера, прикрепена към основата на устройството, може да се повдига или спуска, за да следи обекти, които са високо или ниско разположени. Сензорите в предната част на робота му помагат да не се сблъсква с предмети от бита.

Домашен робот Amazon Astro

Astro е оборудван с гласов асистент Alexa на Amazon. Той може да задава и обявява напомняния, да обслужва забавления като телевизионни предавания или подкасти и да контролира интелигентни домашни устройства, наред с други задачи. Роботът също така реагира на команди. Например, ако потребителите кажат „Astro, beatbox“, роботът ще издава музикални звуци.

Джаджата има и функции за сигурност и безопасност. Интеграция с дъщерната компания за сигурност на интелигентните домове на Amazon Ring, позволява на Astro автономно да патрулира в дома на потребителя, докато той отсъства. Устройството може да маркира потенциални натрапници и да се ослушва за звуци като счупване на стъкло или аларми за дим. Това се осъществява, чрез функция наречена Alexa Guard.

Да останем инкогнито

За тези, които се притесняват за поверителността, Amazon твърди, че камерата, микрофонът и сензорите за движение на Astro могат да бъдат изключени чрез натискане на бутон. Потребителите могат също да определят гранични зони или определени стаи, които са забранени за робота.

Удоволстивеот да се възползвате от улугите на интелигентния помощник ще ви струва около 1000 долара.