Това напълно го слива с околния фон

Екип от изследователи, работещи в Националния университет в Сеул, са разработили мек робот-хамелеон, който може да променя цветовете си в реално време. Групата описва многослойния дизайн на кожата и възможните приложения на новата джаджа.

Все повече научни постижения черпят вдъхновение и идеи от това, което е създала природата. Може би тя се оказва най-талантливият създател, неподлежащ на копиране. Все пак учените не се свенят да използват това което виждат, влагайки го в новите си разработки.

Хитринките на животните

В животинското царство много видове променят външния си вид, за да попречат на хищниците да ги видят. Хамелеонът е може би най-известният пример за това. Известният гущер е в състояние да измени цветовете на кожата си, за да се слее с околната среда. Сега учените разработват подобна технология приложима за робот.

За създаването му, изследователите използват кожен слой, направен от течно мастило, който може да промени цвета си чрез прилагане на малко количество топлина. Това принуждава частиците в мастилото да образуват спираловидни структури, които отразяват светлината в определени дължини на вълните. Различни количества топлина създават структури с различни размери, позволяващи изобразяване на практически всеки желан цвят.

Екипът създава и втори слой кожа, съставен от мрежа от нагревателни ленти. След това изследователите прилагат кожата върху модел на хамелеон, който са създали. Добавят цветни сензори към корема и веригите във вътрешността на робота, за да му позволят да пълзи напред. Чрез използване сензорите под корема, устройството разпознава цветовете и обработват получената информация. След това да изпраща сигнали към мрежата на нагревателя. Добавени са и някои предварително проектирани цветови модели, за да позволят на робота да промени не само цвета на кожата си, но и цветовете на рисунките, които изобразява върху нея.

Широко приложение

Иноваторите демонстрираха способността на робота да променя цвета си при поискване, като публикуваха видео, на което той пълзи по панел с различни цветни секции. Роботът не просто се обагря различно. Вместо това, той променя само цвета на кожата върху цветната част. Докато пълзи, изглежда все едно бавно се пълни с мастило с различен цвят. Роботът може да се използва не само за военни приложения. Предвижда се употреба в модни и художествени направления.