Автономен робот срещу предизвикателствата на морското дъно

Дълбоководната петролна и газова индустрия разполага с огромна и скъпа инфраструктура за поддръжка. Кладенци, оборудване и хиляди километри тръбопроводи трябва да бъдат инсталирани, инспектирани и ремонтирани непрекъснато. Разработването на авангардни подводни дронове и роботи, които могат да направят работата по-безопасна, по-евтина и по-малко замърсяваща е в разгара си.

Eelume

Шестметров, подобен на змия робот, снабден със сензори и камера във всеки край е последната дума на иновациите. Устройството може да се съхранява в докинг станция на дълбочина до 500 метра в продължение на шест месеца, без да се връща обратно на повърхността.

Самоходният робот може да измине до 20 километра, преди да се наложи да се върне в станцията за зареждане. Той може също така да разменя части необходими за различни задачи. В това число инструменти за управление на подводни клапани или четки за почистване, за да премахне морските налепи и утайки.

Работата по поддръжката на много дълбоководни кладенци и тръбопроводни системи вече се извършва от безпилотни превозни средства. Но те обикновено трябва да се транспортират до офшорната площадка на кораб с екипаж и след това да се управляват дистанционно от борда. Удоволствието може да е трудоемко и да струва до 100 000 долара на ден.

Компания от Норвежкия университет за наука и технологии е разработила устройство, което може да се превърне в подводен жител, пребиваващ на докинг станция. Това би позволило да бъде мобилизиран по всяко време за извършване на инспекции и интервенционни задачи. По този начин ще се намали нуждата от скъпоструващи кораби на повърхността.

Eelume може да работи автономно по задачи, възложени от контролна зала на сушата, да изпраща обратно видео и данни. Неговият змийски дизайн му позволява да работи в затворени пространства и да извива тялото си, за да остане на място при силни течения. Той може да бъде разгърнат независимо от условията на повърхността на океана. Модулният дизайн позволява лесно да се сменят различни части.

Подводна революция

Глобалният пазар на подводна роботика ще възлезе на стойност около 7 милиарда долара до 2025 г. Много компании са в процес на комерсиализация на нови дълбоководни безпилотни технологии и роботи. Една от тях е италианската Saipem. Тя предоставя услуги за нефтения, енергийния и инфраструктурния сектор, като създава подводен безпилотен самолет Hydrone-R. Той може да се гмурка на 3000 метра за строителни работи и поддръжка.

Американският стартъп Houston Mechatronics разработи Aquanaut. Това е подводен робот, който може да се управлява дистанционно или да работи автономно.

Норвежката петролна компания Equinor е един от инвеститорите в Eelume. Това ще намали разходите й за извършване на поддръжка и ремонт. Вместо служителите да работят в опасни условия, сухопътната контролна зала и роботите предоставят прекрасна алтернатива.

Глобални последици

Нефтената и газова промишленост допринасят главно за изменението на климата и дълбоководната работа може да навреди на морската среда. По тази причина Eelume е конструиран, така че да има ползи за околната среда.

Eelume Subsea Intervention и Equinor ще извършат окончателни изпитания на морското дъно по-късно тази година в нефтеното находище в Асгард. Очаква се внедряване на първите змиеподобни роботи през следващата година. Плановете са да има до 50 подобни устройства в океаните по целия свят до 2027 г.