the mysterious forest 1Детските игри, до които съм се докосвал обикновено са грозновати и направени от материали, които биха издържали на ядрен апокалипсис (може би защото децата ви са способни на по-големи щети от такъв…). Когато става дума за игра на IELLO обаче, нещата не стоят съвсем по този начин. Не веднъж съм казвал, че никой не може да ги бие по красота на продуктите – само вижте Kanagawa или Oceanos! The Mysterious Forest е най-новото попълнение в редиците на французите и една от многото им игри, насочени изцяло към детската аудитория. Знам, че не съм най-подходящият човек за ревю на детска игра, защото нито съм на осем, нито имам дете, което най-безцеремонно да експлоатирам за тестер на The Mysterious Forest. От друга страна в очите на моите собствени родители съм на осем се занимавам с детски игрички, така че съм най-доброто, което ще получите!

Признавам си, The Mysterious Forest ме привлече с шаренията си, въпреки факта, че е типична детска игра. Тя идва в красива кутия, която се отваря като книга и веднага се хвали със супер яката фигурка на главния герой – смелият Джонас. Този малък пич влиза в приказния свят през картина, която открива на тавана и вие, играчите, трябва заедно да му помогнете да се измъкне от там невредим – като победи кралицата на Дракония. Играта е инспирирана от комикса The Wormworld Saga на Daniel Lieske (който е и автор на илюстрациите в The Mysterious Forest), който можете да намерите тук.

Пластмасов Джонас!
Пластмасов Джонас!

Когато еуфорията от готината фигурка на Джонас премине и детето ви (или вие, не ви съдя) му писне да бýчи всичко с малкия му дървен меч, можете и да обърнете внимание на другите компоненти в кутията. Играта идва с 24 големи карти, всяка от които с впечатляваща илюстрация, табло с раницата на Джонас, една торба жетони, разделени на дванадесет вида, и четири зара (както и изненада за финала на историята). Качеството на картинките е очевидно, а жетоните са въздебелички, най-вероятно за да издържат на abuse от деца.

Поставянето на The Mysterious Forest на масата има една единствена по-сложна стъпка – сортирането на всички жетони по видове. Всичко останало е елементарно и едва ли ще срещнете проблеми в научаването на децата си да го правят сами. Трите вида карти (гора, скитници и финална битка) се подреждат заедно с началната карта в редица, която образува пътеката на малкия Джонас. Фигурката се поставя на първата карта, на която има симпатична илюстрация на тавана, където той си играе.

Setup-ът не е нищо сложно.
Setup-ът не е нищо сложно.

Основната механика на The Mysterious Forest е запаметяването на екипировката, която ще е необходима на Джонас, за да премине през гората. Първата фаза на играта включва обръщането на картите от пътеката и научаването наизуст на всички символи, от които се нуждаете, за да избегнете съответното препятствие на тях. Обръщането на картите става една по една – преди да преминете към следващата, трябва да запомните и върнете с лице надолу предишната. В началото това изглежда като лека задача, но трябва да си призная, че позабравях доста от символите в движение. The Mysterious Forest ви инструктира да изберете начален играч и започвайки с него, всеки да запомня по една карта, което може би е подходящо за деца, но ние решихме всички да помнят всичко едновременно, за да увеличим малко трудността (което можете да ползвате като вариант, когато децата ви задобреят).

Преди да преминете към пътуването през гората, трябва да подготвите раницата на Джонас. В нея има места за доста повече жетони, отколкото ще ви трябват по време на приключението. За да е по-интересно, трупането на екипировка в раницата става чрез четирите зарчета. Започвайки от първия играч, всички участници се редуват да ги хвърлят и да запазват два от четирите резултата. Естествено сте свободни да дискутирате кой предмет ви трябва и за къде, но трябва да разчитате на паметта си. Тази фаза е най-интересната в The Mysterious Forest, защото е един вид memory върху memory механика – хвърлянето на заровете може да бъде объркващо, а обсъждането с останалите води до грешки.

На помощ в такива моменти идва лисицата Локи – най-добрият приятел на Джонас. Локи има собствен жетон и когато хвърлите неговия резултат, той има приоритет пред останалите видове екипировка. По време на третата фаза на The Mysterious Forest този сладур ви асистира с едно от две умения, изобразени на гърба на жетона му – той или замества три определени вида екипировка, или ви позволява да върнете два жетона от раницата си за един точно определен от резерва.

Приключението е последната фаза на играта. В него преминавате с фигурката на Джонас през картите една по една и изпълнявате условията им със съответните жетони. Ако сте внимавали, едва ли ще имате проблеми с повечето препятствия, тъй като базовата трудност на The Mysterious Forest не е особено висока. Една по-интересна среща по пътя ви е тази със скитника. Той ви предлага доста изгодна сделка, която може да се окаже решаваща за изхода на играта – да замените част от екипировката си за неговите кристални оръжия, които имат силата да изиграят ролята на кои да е два символа с предмети при следващите ви препятствия.

Финалната битка пък беше малко разочароваща, защото представлява просто поредното изпитание, за което трябва да имате правилната екипировка. Кралицата на Дракония е една идея по-силна от останалите карти, но предвид факта, че знаете предварително какво ви очаква, финалът на The Mysterious Forest е малко незапомнящ се. Добрата новина, както за децата, така и за възрастните е, че играта разполага с цели пет setup варианта, които увеличават трудността. Те са си направо задължителни, ако я играете след като децата за заспали, защото The Mysterious Forest не е от най-сложните изпитания за големите.

Макар да не може да ме the mysterious forest 18впечатли особено с геймплея си, защото съм извън target групата ѝ, The Mysterious Forest e красива и гъвкава игра за деца, която можете да ползвате както докато детето ви расте и свиква с memory механиката, така и за деца на различни възрасти (посредством вариращата трудност). След като го отбелязах обаче, трябва да ви споделя, че тя не е от този тип детски игри, които спокойно можете да извадите на масата и само с възрастни. Често ми се случва да намеря такова заглавие и да го прибавя в колекцията си, защото знам, че дори да нямам деца под ръка, мога да го играя с възрастни при правилните обстоятелства.

the mysterious forest 7The Mysterious Forest просто не е толкова интересна, когато не сте на седем. Дори на най-голямата трудност, ако сте повече от двама, играта е елементарна и ви трябва доста въображение, за не ви липсва някаква несигурност или интрига в изхода. С други думи можете да запаметите жетоните и да не играете останалите фази, защото знаете какво ще се случи. За децата обаче The Mysterious Forest е фантастична приказка, изпълнена с приключения, неочаквани изпитания и трудни битки – геймплеят се допълва от тяхното собствено въображение!

the mysterious forest gameboxgrade

ДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Да

The Mysterious Forest е игра за деца и е най-подходяща за семейна обстановка.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Да

Когато в нея има интрига (тоест, когато се играе от деца), тя изисква от участниците много комуникация.


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Не

В The Mysterious Forest няма стратегия – просто трябва да запомните няколко символа достатъчно дълго.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Може би

Играта продължава не повече от 20 минути и има супер леки правила, така че може да допадне на кежуалите.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Не

The Mysterious Forest е по-скоро разходка в парка, отколкото брутално трудно и предизвикателно изпитание.