prodigals club 1Отваряли ли сте някога кутия на настолна игра, която ще се пръсне от количеството на много и различни компоненти? Някои спорят, че добрият дизайн изисква заглавията да са максимално изчистени и да няма ненужни компоненти. Че многото неща правят играта досадна с постоянната нужда от местене на жетони или нареждане на карти и излишно усложнена, заради удълженото време за нареждане. Е, запознайте се с царете на този вид игри – Czech Games Edition, и едно от последните им заглавия – прекрасният worker placement Prodigals Club!

Prodigals Club е игра от точно този тип – докато разберете как да я играете, ще объркате стотина неща, а докато наредите няколкото табла може да загубите интерес към нея. Но за щастие аз съм тук, за да ви обясня, че това би било една доста голяма грешка и играта си струва допълнителното усилие! Prodigals Club представлява едно изпълнено с лек хумор състезание между участниците, които поемат ролята на класически джентълмени – от тези, които спазват етикета, появяват се на всички светски събития и ревностно пазят семейното богатство.

Но къде е забавното в това, бихте попитали? Точно като вас, героите ви Prodigals Club нямат желание просто да стоят и да търпят скучния живот на членовете на висшето общество. Чрез вас те целят да обидят всичките му участници, да загубят предстоящите избори и да пропилеят всичките си имоти. Защо? Защото да си редови джентълмен е ужасно скучно и вие и вашите приятели не само се готвите да изпълните горните пакости с гръм и трясък, но и ще го направите докато се състезавате! Ако тази идея не ви се струва достатъчно добра, че да разчупи сивото ежедневие на джентълмена, то явно нямате никакво чувство за хумор.

За разлика от Prodigals Club. Играта може да е съвсем стандартен worker placement с доста карти, но разчита на тънките дози забавност, които произлизат от предисторията и които ще откриете по доста от компонентите на Prodigals Club. Като оставим настрана хуморът, който ви посреща в играта, нейната кутия ще ви изненада със съдържанието си – купчините карти и жетони създават впечатлението за сложно и многопластово заглавие. На практика правилата на Prodigals Club ще ви оставят със сходни чувства, макар просто да са ненужно усложнени и тя да не е никак трудна за научаване.

Както предполагам сте се сетили - пригответе голямата маса!
Както предполагам сте се сетили – пригответе голямата маса!

В основата на Prodigals Club стоят няколко състезания. Можете да изберете комбинация от две от тях, или просто да сложите в микса и трите, което аз препоръчвам – играта е в пъти по-добра, когато можете да се възползвате от всички възможни комбинации. Трите съревнования не изневеряват на изначалната забавна идея на играта и ви дават възможността да загубите изборите чрез лоши политически решения, да обидите членовете на висшето общество, като ги нагрубявате неведнъж, и да пропилеете семейното имане чрез неизгодни сделки. Макар да изглеждат доста самостоятелни, тези състезания са обвързани чрез внушителна на пръв поглед иконография, която позволява доста интеракция между тях и забъркването на огромни комбота.

Самата игра протича в пет рунда, но може да приключи и по-рано, ако някой от участниците избърза и свали прекалено много резултата си в едно от състезанията. На практика обаче рядко ще искате това, защото играта има доста интересен начин за победа – крайният ви резултат е най-високата стойност от трите състезания. А тъй като целите да ги загубите, това означава, че накрая ще се брои само съревнованието, в което сте най-слаби. Следователно в Prodigals Club трябва внимателно да балансирате действията си така, че да не губите даден аспект от играта прекалено бързо или за сметка на останалите два.

Началното ви имущество може би е първото очевидно бреме, от което ще искате да се оттървете, но това не винаги е най-добрата стратегия. Къщите, каретите и скъпите и изискани готвачи ви носят част от супер ценните символи, от които имате нужда, за да оптимизирате другите си действия. Кучетата, конете или лодките например могат да бъдат ползвани не само за придобиване на социален статус, а дори напротив – ако се сдобиете със сакат жокей, който да ви излага с посредственото си представяне, бързо ще загубите мястото си във висшето общество. Но както може би сами се досещате, един джентълмен, колкото и да му се иска да изпадне, не може да стори това сам.

Основният ви помощник в първата фаза на всеки рунд на Prodigals Club са момчетата за поръчки, или както аз ги наричам – плебеите. Тези обикновени младежи, под формата на мега яки дървени цилиндърчета, представляват worker placement елемента в играта. Всяко от трите състезания има определени места, на които можете да ги сложите, за да активирате съответния ефект. Пращайки помощниците си из различните локации, печелите характерни за съответното състезание бонуси. Така например повечето действия в състезанието с изборите ви костват гнева на гласоподавателите, а тези при състезанието във висшето общество са приятно унищожаващи социалния ви статус.

Това, което е общо за трите състезания са картите. Голяма част от местата, на които можете да пратите помагачите си ви носят бели и черни карти, които да активирате в следващата фаза. Без съмнение те са ключът към победата в Prodigals Club, тъй като позволяват да създавате гореспоменатите комбота. Повечето от черните карти в играта експлоатират точно символите и най-вече броят им – колкото повече от тях имате, толкова по-мощно ще се издъните в определено състезание. Искате да се оттървете от имотите си с максимална загуба? Приемайте съвети от некадърен счетоводител всеки ход! За разлика от тях, белите карти са с еднократен, но обикновено не изискващ толкова подготовка ефект, а техните символи понякога подсилват резултата на черните. Имате нужда от бързо редуциране на мнението на определен индивид от висшето общество? Разлейте супата си върху него!

Наред с това в средата на супер паянтовата комбинация от табла ще намерите и няколко „общи“ действия, които ви носят бонуси във всички състезания. Тук можете да смените мястото си в реда на активация, като едновременно с това печелите различни жетони с неприятни ефекти за различните съревнования, както и да станете Ренесансовия мъж за съответния ход. Последното означава, че ще придобиете всестранно развити умения да губите… Всъщност е бонус от два символа по ваш избор, но може да го превърнете в горното, ако знаете какво правите. В центъра има и по една карта всеки ход, която е универсална за трите състезания и обикновено – доста полезна.