Ренесансовият мъж - изобилие от символи.
Ренесансовият мъж – изобилие от символи.

Картите и worker placement частта на Prodigals Club са нещо, което се схваща доста бързо. Не толкова интуитивно е самото събиране на нужните за финансовото и моралното ви деградиране символи. Вече споменах, че имотите ви са един значителен източник на така желаните кучета, чаши вино или къщички, но при тях нямате възможност да се сдобиете с нови символи – все пак идеята е да загубите предметите си. Един от вариантите е да оптимизирате нещата, които притежавате чрез (в най-добрия случай) по-евтини алтернативи. Нямате намерение да ползвате невероятния си готвач? Защо да не го замените за евтин помияр, губейки и малко от паричната му стойност при сделката?

Тъй като не можете да ползвате всички символи, рано или късно ще се насочите към един или повече от тях, около които да организирате падението си. Вторият интересен източник на ценните иконки са политическите кръгове. Тази концепция звучи доста интересно, но всъщност е безкрайно абстрактна и представлява просто събиране на (почти) квадратни плочки чрез комбинирането на еднаквите им страни. Освен символи, те ви носят и директна загуба на гласове/пари/влияние в обществото когато „съберете“ пълен кръг. Както сами се досещате, те идват от състезанието с изборите. Висшето общество също има способи да ви осигури символи – определени позиции на членовете му директно ви носят този бонус.

След като сте разпратили младежите си насам-натам и евентуално сте се сдобили с готините карти и символи преди останалите, остава само да ги комбинирате. В следващата фаза на Prodigals Club просто трябва да навържете комботата си и тук е моментът, в който ще губите най-много точки в трите състезания. В зависимост от това кои от тях ползвате, преди следващия рунд може да се наложи да преминете през две допълнителни фази, които за щастие са много кратки.

Ето го и личното ви табло - оттук активирате повечето карти.
Ето го и личното ви табло – оттук активирате повечето карти.

Dame Beatrice е персонаж, който бързо ще намразите. Тази очарователна бабка има навика да ви рекламира из всички членове на висшето общество и ако не внимавате, много лесно ще прецака целия ви труд в това състезание. Тя добавя един допълнителен пласт в него, като ви кара да съобразявате плановете си с нейните неспиращи комплименти. За щастие можете да пратите едно от момчетата си да я накара да внимава какво говори за вас през рунда – как точно става това Prodigals Club оставя на въображението ни. Hyde Park фазата пък премерва нивото на раздразнение на гласоподавателите ви. Ако не искате те да ви харесат само защото останалите играчи са по-ужасни кандидати в предстоящите избори, трябва да бъдете максимално шумни при публичните дебати.

Prodigals Club свършва след пет рунда или в момента, в който един от участниците стигне дъното в някое от състезанията. Следва да внимавате с последното, защото не винаги имате сметка да приключите играта по-рано и поне от моя опит това се случва доста рядко. При преброяването на крайния резултат играчите вземат предвид само най-високия си резултат, а най-непослушният джентълмен става този, който има по-малко точки от останалите.

Първото нещо, което ще ви направи отрицателно впечатление в Prodigals Club са нейните компоненти. Не говоря за качеството, защото то е прекрасно, а по-скоро се насочвам към сетъпа на играта. Или казано на прост български – подготовката преди всяка сесия. Първата ви игра ще е особено трудна, защото правилата са написани меко казано отвратително. Наред с това играта има много различни компоненти, най-неприятните от които са картите. Тях трябва да разделите по точно определен начин, тъй като те внасят баланс в Prodigals Club. Отделните табла може да изглеждат нестандартно, но също отнемат време за нареждане, а бутнете ли ги по време на игра, ще съжалявате горчиво.

За сметка на това темата на играта е един огромен плюс. Ако ви допадне идеята и успеете да се потопите в нея, Prodigals Club се превръща в едно много приятно, изпълнено с хумор преживяване. Определено си личи, че визуалното оформление като цяло и илюстрациите по картите в частност са насочени към подсилването на този ефект. Макар рядко да чета на глас имената на картите, които играя в други заглавия, при Prodigals Club винаги е забавно, когато някой обяви, че ще изнесе завалена реч, губеща му доверието на гласоподавателите.

Темата може да е любопитна и интересна, но на практика ако не се потопите в нея и влезете в роля, играта е безкрайно абстрактна заради символите. Всичко в нея става посредством иконографията и не след дълго ще можете да се абстрахирате от темата изцяло и да забравите за какво се борите. Според мен това отчасти убива присъщия на играта хумор, тъй като изисква от участниците сами да поддържат веселата атмосфера. След няколко преигравания пък ще забележите известен шаблон при протичането на рундовете – тъй като картите в различните купчини не са много на брой, те започват бързо да се повтарят, което вреди на преиграваемостта на Prodigals Club.

Не е малко...
Не е малко…

Най-големият плюс на Prodigals Club е нейната лекота. Играта е страхотно встъпително заглавие в жанра и ако се преборите с ужасно написаните правила, може да я обясните за минути. Аз със сигурност ще я използвам като такава. Наред с това тя върви бързо и рядко имате чувството, че нещата се проточват повече от необходимото. Дори с петима бездействието между ходовете е доста приемливо и нещата често се случват по-бързо от очакваното при вида на огромното табло.

Czech Games Edition не ме разочароваха с духовния наследник на Last Will. Prodigals Club е достатъчно забавна и интересна, че да ви заинтригува с малоумните си състезания и нетипичен хумор. Макар някои неща да правят неприятно впечатление, играта е бързо и леко преживяване, което успява да задържи вниманието на участниците с интересни възможности от гледна точка на механики и забавни ситуации от гледна точка на тема. Prodigals Club е препоръчано от нас заглавие, което е особено подходящо за прохождане в worker placement игрите, както и за моментите, в които не ви се подхваща стандартната игра от този тип – трупането на имущество не винаги е най-забавният начин да прекарате вечерта си!

gb icon yes

ДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Едва ли

Играта може да е с леки правила, но в нея се случват доста неща едновременно и едва ли ще успеете да научите децата си да я играят.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Едва ли

Комуникацията не е заложена като необходима в Prodigals Club. Като всяка игра от жанра, тя може да е малко слаба в тази насока.


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Да

За забавна задача като тази, която имате в Prodigals Club, тя изисква доста мислене и планиране. Ако искате да спечелите/загубите, ще трява да работите в определена насока.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Може би

Въпреки лесните правила, играта все пак има доста елементи и пластове, поради което и времето за изиграване не е от най-кратките.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Едва ли

Ако сте наистина hardcore, ще успеете да се състезавате сериозно и в тази лека игра, но иначе тя не е точно по специалността на тази група.