Някога замисляли ли сте се за войната, която се води вътре във вас? Не онази в душата ви, нито ежедневната на черния ви дроб с алкохола, а на още по-микро ниво. Войната между вашите антитела и вирусите. Вечната битка, която много от нас водят, щом навън леко се застуди и задуха северният вятър. Главни действащи лица на тази бойна арена вече сте вие, в новата настолна игра на Cranio CreationsMicroworld. Martino Chiacchiera се е постарал да представи една иначе сериозна тема, по изключително забавен и достъпен начин. Не се притеснявайте, няма да бъдете затрупани с трудни биологични термини или засукани механики – дори напротив.

dsc_4379
Няма да запълни излишно рафта ви, дори напротив!

Първото, което прави впечатление, е колко е лека кутията на Microworld. Вътре няма да намерите зарчета, фигурки или карти. Вместо това ви очакват единствено компоненти от картон – жетони и няколко плочки. За сметка на това артът върху тях е свеж и се връзва с лекия тон на Microworld. Базовата игра трае около десет минути, като винаги можете да разнообразите с няколко допълнителни сценария.

Полето, върху което се развива действието е многостранно – то е разделено на четири части, всяка от които е с по две страни. Върху него са изобразени четири вида тъкани (костна, мускулна, нервна и лигавица) разделени на отделни полета (клетки). Можете да го наредите произволно или по ваш избор, като това ви дава различен борд всеки път и спестява място. Освен него по масата ще разхвърляте жетоните за вирусите и антителата, както и жетоните за гени. За да не се изгубите във всичко това, получавате специална плочка с ефектите на различните гени и обзор на играта. Особено приятно съм изненадан, че за разлика от други кратки настолни заглавия, Microworld се нарежда за пет минути.

Не ви трябва огромна маса за нормална игра
Не ви трябва огромна маса за нормална игра.

Самият процес на игра е изключително лесен. След като наредите плочките на полето, разбърквате жетоните с гените и ги нареждате с лицевата страна надолу по означените места. Играчът, поел ролята на вирусите, маха единият ген и слага свой жетон, заразявайки тази клетка. От тук насетне се редувате да поставяте вируси и антитела на съседни полета, докато ги изчерпате. Всеки път щом сложите жетон и в съседство има други ваши пулове, получавате точки. На края на играта сумирате точките от тъканите, които са под ваш контрол. Тъй като всички съседни клетки от един вид образуват тъкан, ако имате повече ваши жетони върху някоя тъкан, получавате толкова точки, от колкото клетки е съставена тъканта. В случай, че сте наравно, никой не получава точки.

Битката е в разгара си!
Битката е в разгара си!

В доста ситуации ще предпочитате да изравните пуловете си с тези на опонента в някоя тъкан, за да му попречите да спечели точки от нея. По-добре вие да не спечелите две, отколкото да ги получите, но и вашият опонент да вземе пет. Има и други начини да контролирате разпределението на силите върху полето. Освен военните тактики, на ваше разположение са и гените. Можете да играете по един жетон за ген на ход. Получавате ги, като поставите ваш пул на клетка, на която има жетон за ген. Възможностите, които ви дават, са изключително добри. Можете да местите противниковите жетони, да ги обръщате, да получавате двойни точки или изцяло да пречите на врага да получава точки и да използва гени на следващият си ход.

Картончето с различните ефекти на гените е изключително удобно
Картончето с различните ефекти на гените е изключително удобно.

Microworld се оказа изключително приятна изненада – лесна, бърза и забавна. Перфектна за въвеждане на нови играчи в необятния свят на настолните игри. Също така е добро предложение за лека почивка между по-сериозни заглавия. Какво да направите обаче, ако в един момент ви омръзне? Мислихте си, че това е всичко ли? Ни най-малко! Cranio Creations и Martino Chiacchiera са вкарали няколко сценария, които да разнообразят и променят изцяло геймплея.

Ако случайно минете 40 точки, просто обръщате пулчето си
Ако случайно минете 40 точки, просто обръщате пулчето си.

Допълнителните правила са под формата на плочки, от които си теглите две прединачалото на играта. Те не променят крайната цел, нито начина на победа, но въвеждат нови механики, чрез които да излезете напред в резултата или да стъжните живота на опонента си. Някои плочки ви позволяват да играете по два гена на ход, докато други ви поставят определена цел. Например, който първи сложи четири свои жетона върху костна тъкан, печели пет точки незабавно. Също така, според някои правила едни тъкани дават двойно повече точки на края на играта, докато други не дават нищо.

Мутагени, допълнителни правила и цели
Мутагени, допълнителни правила и цели.

Една от най-силните страни на Microworld, която ще намерите именно сред тези разширени правила, са мутациите. И как иначе – коя игра с гени, клетки и вируси няма да има мутиране в себе си по един или друг начин? При нареждането на полето, всеки играч си тегли две плочки от купчината с мутагени и си избира една, която да ползва по време на игра. Те ви дават възможността когато харчите mutation жетони да получавате допълнителни точки, да избегнете ефекта на ген жетон, използван срещу вас и дори да местите свои или чужди пулове по полето. Не един или два пъти ще гледате сърдити физиономии насреща, щом “небрежно” преместите противников жетон и сложите ваш на негово място, ефективно получавайки мнозинство в съответната тъкан.

Листът с различни сценарии
Листът с различни сценарии.

Ако не искате да залагате напълно на случайността, в кутията на Microwolrd ще намерите лист с няколко примерни сценария. Те са с кратко описание и указват кои точно допълнителни правила да включите. Така винаги имате готово решение дори за бърза и неангажираща игра (макар че тя е бърза и неангажираща по принцип!).

С това Microworld добива напълно завършен вид. Не само получавате забавно и бързо изживяване от основното заглавие, но с бонус правилата можете да разнообразите така, че дълго време да имате желание да сваляте кутията от рафта. А това е най-важното за една настолна игра.

Тоукените свършиха, време е за смятане!
Жетоните свършиха, време е за смятане!

gb icon yes

ДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Може би

Правилата са лесни, а самата игра е лека и свежа. Единствен минус е, че е само за двама.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Едва ли

Microwolrd не предлага особена интеракция между играчите, ако не броим някои гени за местене на противникови жетони.


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Да

Внимателното разполагане на пуловете по полето и премислянето на всеки ход ще определят дали ще сте 10 точки пред или зад опонента си на края на играта.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Да

Можете спокойно да обясните играта на другите още преди да сте я наредили. Перфектно предложение за не ангажиращо занимание.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Едва ли

Дори с допълнителните правила играта няма какво да предложи в дългосрочен план на закоравелите играчи. Тя няма да ви омръзне бързо, но едва ли ще прекарате безсънни нощи в мислене на нови тактики.