Хляб и зрелища – хората са искали това още от древността. Хляб не винаги е имало, но зрелищата са били неотложна част от живота ни. От гладиаторските битки, през кладите за вещици, до кеч, ММА и риалити форматите. Съвсем нормално е в даден момент да се премине на следващото ниво. Явно на хората от бъдещето им харесва да гледат как навсякъде хвърчи смазка, ламарини се огъват и модули се стапят, затова са измислили битките с роботи.

dsc_4514
Артът на кутията грабва окото веднага

Така горе-долу започва предисторията на Steel Arena със звучното подзаглавие Friday Night Robot Fight. По стечение на обстоятелствата в играта на GaGa Games хората са изчезнали вследствие на неизяснени неприятности (освободете въображението си, варианти много). Въпреки това всяка петъчна вечер роботите се събират на арената, както е заложено в програмата им от преди години (което е съвсем леко тъжно, ако се замислим…).

dsc_4539
Плочката побира точно 12 модула около себе си

Именно над тези роботи поемате контрол вие и още до трима ваши приятели, защото – какво по-добро занимание от това да потрошиш някого петък вечер (все още говорим за роботи!). В Steel Arena ще се изправите срещу роботите на другарчетата си. Целта ви е чрез умело лавиране, мръсни номера и директен обстрел да се докажете като най-добрият на арената. Самите роботи са представени под формата на голяма плочка, около която редите по-малки шестостенни плочки (модули). Te са вашето основно средство за справяне с всичко в играта. Механиката ѝ се върти основно около употребата на различните модули, като дори собственият ви робот е описан като Централен модул.

dsc_4517
Компонентите на играта

Модулите се делят на три класа, като клас 1 са базовите, а клас 3 – най-технологично развитите. Клас 1 получавате в началото на играта, клас 2 съставят полето за игра, а клас 3 са за допълване на това поле. В книжката с правилата е дадена таблица с броя модули нужни за игра с определен брой хора. Освен това всеки играч тегли седем плочки клас 3 и така определя броя модули за допълване на полето. Всички те се държат с лицето надолу, докато не се разкрият или бъдат използвани. Разбира се, можете да гледате собствените си такива, за да знаете какво смятате да предприемете.

След като изберете робота си и получите първите си модули, поставяте жетона на робота си на полето и мелето започва. Ходът ви се състои от две фази – взимате модула, върху който е робота ви и го прибирате при вас. След това или охлаждате прегрелите си модули, или използвате арсенала си за да сеете ужас и разрушение. Щом се настреляте, запълвате празното пространство на полето (ако има такова) с модул клас 3 и предавате щафетата на другарчето отляво.

dsc_4519-edit
Различните видове модули

За допълнително улеснение освен на класове, модулите в Steel Arena са разделени на четири вида – за нападение, защита, придвижване и въртене.

Чрез нападателните модули ще можете да наливате олово в главите на противниците си. С внимателно планиране можете да създадете верижна реакция, която да нанесе щети на няколко робота едновременно, ако разположението на терена го позволява. Също така ще можете да чистите препятствия от пътя си. Оръжията са най-различни и ви позволяват да нападате противник зад прикритие, да стреляте през няколко робота в линия, да уцелите няколко полета наведнъж или просто да взривите всичко в радиус едно поле около падналия снаряд на гранатомета.

Сините модули са вашата броня или силово поле. Различните такива предоставят защита отпред или отстрани, а най-добрите, като силовото поле – от всички посоки. Хубавото на тези модули е, че можете да ги активирате по веднъж в хода на всеки противник. По този начин, ако ви нападне повече от един робот, ще можете да използвате един и същи модул срещу атаки от различни играчи.