galaxy trucker 1Слушай сега новобранец, летенето в космоса не е проста работа! Всеки идиот може да построи космически кораб от заготовките на Corporation Incorporated, но едва една четвърт от гордо наричащите себе си „пилоти“ достигат дестинацията си без да загубят някое парче от него, или дори собствената си глава. А, ето тук, зад ъгъла, размърдай се де… Пристигнахме! Склада за части! Може да не изглеждат кой знае колко представително, но с правилната подготовка ще създадеш возило, което да премине маршрута Кесел за под 12 парсека… К’во се хилиш, бе? Та, искам да кажа, че всичко пред теб е свободно за ползване – избери си оръдия, двигатели и товарни отсеци, каквото ти душа иска, всъщност. Трябва само да ги донесеш от точка А до точка Б. Всичко, което намериш по пътя остава за теб. С малко късмет няма да умреш в някоя от военните зони или да те поробят пирати, а с още повече дори можеш да излезеш на далавера. Е, захващай се за работа!

Когато бях малък, исках две неща – да летя в космоса и да стана тираджия (всъщност не исках точно това, но е яко интро). Сега първото е отчайващо невъзможно, защото съм мързелив и дебел, а второто е плашещо реалистично предвид състоянието на банковата ми сметка… За мое щастие само с една игра любимецът на народа Влада Хватил успява да ме спаси и от едната, и от другата алтернатива. Galaxy Trucker е вече поостаряла игра на Czech Games Edition, която представя хумористичен поглед над бъдещето на логистичната индустрия – в нея всеки достатъчно смел (или недостатъчно умен) да се метне на полу-стабилна съборетина от части и да отлети в отворения космос, изживявайки се като модерен тираджия, е особено ценен кадър.

Разбира се, това сте вие! Щедрата Corporation Inc. няма нищо против да ви предостави цял набор от елементарни за подреждане части (все пак корпорацията не ви е подбрала заради умствените ви способности), от които да сглобите интергалактически ТИР, ако обещаете да ги върнете, стигнете ли до дестинацията си (с наблягане на „стигнете ли“). А би било хубаво ако от цялото това строене изкарате и някой друг галактически кредит – целта на играта. Точно строенето е и първата част на Galaxy Trucker – какъв шофьор на извънгабаритно возило бихте били, ако не можете да си го сглобите сам?

Представете си купчина жетони с части. Всъщност не си ги представяйте, има ги някъде по снимките в статията. Така де, защо да се морите? Въпросната купчина жетони в Galaxy Trucker представлява склада на корпорацията, в който сте пуснати да ровите на воля и да си изберете каквото ви харесва. С една уловка – другите играчи (общо до четирима) също се мотаят около вас и нищо чудно да вземат точно този енергиен щит, който ще ви ходи на задната броня на кораба. След като ви даде по една заготовка на кораб, представляваща рамката, в която ще строите, Galaxy Trucker ще ви накара да я запълните с части, в най-добрия случай без нищо да стърчи откъдето не трябва и оръдията да не стрелят по собствения ви корпус.

За щастие едно от преимуществата на бъдещето е, че има само два типа конектори (за ужас на Apple) и сглобяването на космически ТИР е начинание, което няма да ви поизпоти. Лошата новина е, че създаването на какъв да е кораб не винаги е най-доброто решение. Макар да има известни правила за сглобяването на возилото ви, те са интуитивни и доста бързо ще схванете защо двигателите трябва да сочат назад, а конекторите трябва да пасват от всички страни например (бърз отговор – защото иначе ще умрете в космоса). Функциите на самите части, на които ще се натъкнете в купчината боклуци… така де, стандартизирани интерпланетарни модули, пък едва ли ще ви затруднят – оръдията стрелят, батериите дават енергия за по-тежките системи, в кабините ръгате още екипаж. С две думи – проста работа.

Проста, ама само докато почнете да търсите точно оня двигател дето пасва перфектно… само за да разберете, че някой го е взел преди вас и му е закачил тройна батерия, за да ви е още по-гадно… Действително първата фаза на Galaxy Trucker не изглежда никак сложна, понаучите ли с какво работите. Това, което я прави предизвикателна и най-вече – забавна, е елементът на действие в реално време. Колкото и голяма да ви се струва купчината с жетони с части, те все пак са крайно недостатъчни, особено ако искате що-годе добър кораб. Следователно ще се състезавате с останалите играчи доста повече, отколкото изглежда. Ако сте бързи, ще стигнете до подходящите парчета преди другите. Тъй като възможността за запазване е ограничена, а всяка поставена част се заварява на момента (не може да се мести), не можете да планирате кой знае какво.

Сигурен съм, че до този момент си представяте величествения космически кораб, който ще построите. Да, ама не. В повечето случаи ще се радвате ако ТИР-ът ви успее да потегли сам или удържи на удар от най-малкото астероидченце. Вечният ви враг са оголените конектори, които експлодират при всяка мижава външна намеса. За щастие имате щитове, които могат да ви предпазят… ако имате батерии… абе, като се замисля всичкото това строене май не е толкова лесна работа, особено под напрежение. А, да, напрежението. Ами, в Galaxy Trucker има и таймер! Всеки от трите рунда е лимитиран от време и макар то да може да се превишава, това зависи от най-бързия играч.

Добре, да кажем, че криво-ляво сте се справили със нареждането на парчетата, съставящи возилото ви. Имате някакъв там кораб, може да не е много стабилен, но поне има двигател и оръжия, даже място за някой друг скъпичък товар. Не е като тоя на авера отляво, дето едва се държи и при вида на насочените назад оръдия пиратите се насират от смях. Какво става после? Първият, построил космическия си камион е и първи в реда на излитане. Той е особено важен във втората фаза на Galaxy Trucker, защото до голяма степен определя дали ще успеете да се доберете до благините (или неприятностите) на открития космос.

Шансът успешно да преминете през астероидно поле с това е 3,720 към 1.
Шансът успешно да преминете през астероидно поле с това е 3,720 към 1.