Има причина Codenames (Кодови имена) да е най-високо оценяваната парти игра в класацията на BoardGameGeek и да отнесе в Чехия приза Spiel des Jahres за 2016. И тази причина се казва Влада Хватил! Мастърът на чешкото студио Czech Games Edition създаде един прост, но завладяващ вариант на стандартните „асоциации“, който, предвид успеха си, беше съвсем естествено да бъде продължен. Едната от стратегиите, които CGE могат да предприемат в тази насока, е да бълват тонове клонинги на първата игра с цел да извлекат максимално много от популярността ѝ – нещо, което неминуемо ще се случи, предвид факта, че именно Codenames ги постави на картата на големите издатели. Алтернативно, Влада и компания имат и възможността да подобрят продукта си, фокусирайки се върху слабите му страни. Мисля че се досещаш накъде бия що се отнася до новата версия на играта – Codenames Duet (или Кодови имена: Тандем на български език).

Съдържанието на кутията едва ли ще те изненада.

Няма да навлизам в особени подробности около това как се играе Codenames Duet, просто защото една значителна част от правилата се припокриват с тези от Codenames и Codenames: Pictures (можеш да научиш повече за тях в ревютата ни тук и тук). Codenames Duet отново те поставя в ролята на таен агент, натоварен със задачата да се свърже със свои колеги, на които знае единствено кодовото име. Под тази динамична тема отново се крие игра на асоциации, която изисква от теб и партньора ти да си предавате информация с възможно най-малко думи. Най-драстичната новост в играта се крие зад нейното име – Codenames Duet е версия (предимно) за двама. Тя компенсира една от най-големите слабости на предишните игри от серията, при които вариантът за двама беше съвсем незадоволителен.

Една добре дошла черта на Codenames Duet е, че играта се завръща към думите, за сметка на картинките (което доказва моето лично мнение, че първите са много по-яки от последните). Отново имаме 25 от тях, поставени 5х5 в правоъгълник, но за да работи играта с двама, тя е преминала от отборно-състезателна в кооперативна. Точно така, двамата участници са членове на един „отбор“ и се борят заедно срещу играта (която е представена от таймер жетоните, отброяващи ходовете на играчите). Картата с шифъра също е претърпяла промени – тя вече е двустранна, така че внимавай при тегленето ѝ, защото всяка страна трябва да е видима само за единия играч. На двете ѝ лица няма да намериш сини и червени агенти – те са заменени от зелените, които ти и партньорът ти трябва да намерите заедно.

Агентите, които трябва да познаете са общо 15.

Очевидната разлика в това издание на Codenames е, че за да си подават играчите улики един на друг (следователно да ги познават) е необходимо да комбинират ролите на координатор и агент от другите игри от серията. Тази промяна ми харесва много, защото поставяйки те и в двете възможни роли, ти показва особеностите и предизвикателствата и на двете едновременно. Докато другите варианти на Codenames могат да те оставят леко встрани от екшъна (особено с по-големи групи), тук си „в играта“ постоянно, но и всяка грешка си е само твоя. И като стана дума за грешки – убийците в Codenames Duet са цели три! Това ми се стори много отначало, но всъщност до голяма степен компенсира липсата на отбори от повече хора – когато подаваш улика в Duet, е нужно да накараш само един човек да я познае, което е значително по-лесно от цял отбор.

Думите са внимателно подбрани!

Докато начинът за постигане на победата в Codenames Duet остава непроменен (подаваш на съотборника си улики от една дума и цифра), то крайната цел на играта е нова – двамата заедно трябва да познаете общо 15 думи с ваши агенти преди да ви изтече времето. Да, не стига че има три убиеца, Codenames Duet те ограничава и във времето! Нечестно? ДА! Шегата настрана обаче, целта на играта и таймерът са особено добре подбрани, защото от една страна се вписват идеално в тематиката на поредицата, а от друга внасят приятна доза динамика и напрежение. Докато в предишните игри беше достатъчно да си по-добър единствено от другия отбор, при Codenames Duet трябва да си фиксирано добър – имаш девет хода, за да изпълниш мисията си, агент. Не се връщай, ако не успееш! С други думи играта активно те насочва към асоциации с повече от една дума и големи отигравания, което всъщност носи тръпката в Codenames сериите.

Кампанията е доста предизвикателна!

Ако това беше всичко ново в Codenames Duet, тя все пак щеше да идва с достатъчно ново съдържание, че да си струва парите. Czech Games Edition обаче са решили, че това не е достатъчно и са добавили мисиите. Те представляват нещо като кампания, през която ти и партньорът ти можете да преминете, като основната разлика с обикновения вариант на игра е, че ходовете и/или броят на допустимите грешки са различни. В базовата игра имате 9 от всеки (равни на жетоните със случайни минувачи, които поставяте при setup), но повечето мисии променят тези стойности постепенно, докато не стигнете до наистина трудните варианти. Трябва да призная, че финалните мисии на играта са наистина предизвикателни и за да ги минеш ще ти трябва солидна доза внимание (а и малко късмет), дори когато играеш с човек, когото познаваш добре.

Докато тествах Codenames Duet играта ми направи впечатление на продукт, насочен към опитните в поредицата играчи. Всички нововъведения – комбинацията на двете роли от Codenames, таймерът, повечето убийци и повишената трудност в мисиите, подкрепят тази теза. Което е страхотна новина за феновете на игрите с това име! Ако харесваш Codenames, Duet е естественото продължение и доразвиване на концепцията. Очевидният минус – че играта е само за двама, е решен от вариант за повече хора, който позволява да играете отборно, но изисква доста шепнене. Тъй като цената на играта е същата, като на останалите от серията обаче, считам че Codenames Duet е си струва парите малко повече от тях, защото все пак може да се играе от повече от двама, а допълнителното съдържание в лицето на мисиите си е просто чист бонус!

Както винаги, не искаш да нацелиш убиеца!

Зелената кутия е дъ бест кутия! Codenames Duet изненадващо надмина очакванията ми – вариантът за двама е достатъчно готин, че да си струва да го добавиш към колекцията си, особено ако имаш другите две игри. Връщането към думите позволява лесното комбиниране на Duet с първата игра, като по този начин едновременно експандваш и двете една с друга. Неминуемото размиване на поредицата, с което започнах статията ще пристигне в един момент, но според мен Duet съвсем не е началото на този момент. Играта е свежа и предлага смислен вариант на хитовата концепция – както за двама, така и за повече играчи!

ДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Да

Това, че може да се играе както от двама, така и от повече участници прави Codenames Duet особено удобна за семейна игра.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Да

И тук, както в другите игри от серията, през повечето време ще мълчите. И въпреки това ще общувате!


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Едва ли

Когато играете само с двама, може да се каже, че играта придобива стратегически елемент. Много бегъл стратегически елемент.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Да

Дори това да е първата ви игра от поредицата, правилата ще ви потопят мигновено в нея.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Не

Освен последните мисии на кампанията, едва ли има нещо в играта, което да зариби хардкораджиите.