knightmare chess 2Мисля, че вече за никого не е тайна, че настолните игри са в разцвета си. Освен огромното количество нови и оригинални игри на пазара обаче все по-често се появяват нови издания на заглавия, излезли за първи път преди десетки години. Макар игри като Заселниците на Катан или Cosmic Encounter да са все още популярни и релевантни, аз искам да ви върна „малко” по-назад.

Когато започнах да навлизам в хобито, съвсем естествено се насочих към тематичните игри. Няма значение дали ставаше върпос за кооперативни или състезателни заглавия, основната идея винаги трябваше да е на първо място. Но съществува и другата крайност – игри, в които темата не само е на заден план, но понякога дори липсва изцяло. Ако не можете да си представите нещо подобно, то вие като мен дълго време сте живяли в света на модерните настолни игри.

Ще ви подскажа – царят на абстрактните игри е шахът, една от най-полулярните настолни игри въобще. Причината да насоча интереса ви към едно от по-старите предложения (меко казано) е заглавието, което ще ви представя днес. То се казва Knightmare Chess и е… вариант на шах. За голяма моя изненада заедно с копието на играта, американските ни приятели от Steve Jackson Games ни изпратиха обяснение, че този тип игри са доста популярни отвъд океана.

knightmare chess 3
Комплекта за шах не идва в кутията на играта.

Може би, като мен се питате какво точно представлява вариант на шаха? Съдържанието на кутията на Knightmare Chess определено не дава отговор на този въпрос, или поне не веднага. Първата изненада е, че вътре няма да намерите комплект за шах. Да, знам, че в заглавието има “Chess”, но изглежда, че ще трябва да си донесете собствен комплект. Вместо него, ще намерите едно огромно тесте с карти и книжка с правила. Настоящото трето издание включва всички карти от предишните две, както и няколко допълнителни варианта.

Докато изравях моя поостарял комплект от тавана (бел. ред. той няма таван), си мислех как никак не харесвам шаха. Причината за това от една страна със сигурност е в липсата на тема и интересния избор на възможности на различните фигури – не сте ли се питали защо царицата е машина за убиване, докато царят е безполезен мухльо, който е там само, за да има играта цел? От друга страна, може би не харесвам играта просто защото никак не умея да я играя, а всички знаем, че удоволствието е пропорционално на това, колко ефективно, разнообразно и интересно успявате да унищожите противника си в нея.

Но ако трябва да се върна на темата, а тя е Knightmare Chess! Макар и да не бях особено интригуван от идеята да играя нещо, което не ми харесва, това заглавие ми обещаваше да задълбочи играта точно на местата, които са проблемни за мен. Именно това ме насърчи да разбера повече за играта и да отговоря на въпроса си от няколко реда по-нагоре.

knightmare chess 4
Правилата са само няколко страници, но истинската дълбочина идва от разнообразието на картите.

Knightmare Chess представлява вариант на шах, в който след като преместите някоя от фигурите си, можете да изиграете карта от ръката си. Освен това, можете да играете карти и в определени ситуации през хода на противника си, за да прецакате плановете му. Заедно с няколко дребни правила, като например това, че картите не могат да предизвикват шахмат, това изчерпва по-голямата част от „брошурата” с правила.

Естествено, картите значително променят геймплея на стандартния шах. Освен да добавят страхотни супер сили на по-скучните ви фигури, те могат да добавят различни дълготрайни ефекти или пък да ви позволят да извършите иначе невъзможни комбинации в рамките на хода си. Картата Treason, например, ви позовлява да размените местата на кон и топ, принадлежащи на опонента ви, като това може да доведе както до леко спъване на плановете му, така и до добре премислена от вас засада.