the networks 1В един прекрасен момент преди четири-пет години престанах да гледам телевизия – най-доброто решение, което някога съм взимал. Оттогава най-охотно се подигравам на всякакви родни телевизионни медии за некадърността им, диарията, която наричат програма и по всякакви други сериозни или не толкова сериозни поводи. Е, време беше всичко това да ми се върне тъпкано – с The Networks. Като една от първите настолни игри с любопитната тема, засягаща телевизията, тя попадна в полезрението ми с обещанието, че няма да взима себе си прекалено сериозно, а дори напротив – има намерение да се надсмее над бранша и неговите модерни проявления. Перфектно! Да се заемаме с осмиването на Комиците!

The Networks е дело на Formal Ferret Games и дизайнера Gil Nova, известни с… ами с The Networks! Първата по-популярна игра на студиото се фокусира върху изграждането на телевизия – от последната пробита кабеларка, до славата и влиянието на прайм тайма! Тоест от Тянков ТВ до бТВ, ако трябва да боравим с родните измерения на телевизията. В The Networks от един до петима играчи поемат западнали кабелни канали, които никой не гледа (BOX TV, anyone?), с цел да ги превърнат в най-популярното нещо в ефира.

The Networks се играе почти изцяло с карти и поради тази причина прави интересно първо впечатление – тя има нестандартен setup и както общото поле, така и зоните на отделните играчи изглеждат доста интересно на масата. Разполагате с табло за собствената си телевизия, което не прави нищо друго, освен да разделя зоната пред вас на предавания, green room и място за остарели предавания. Е, добре де, има и доста удобна подсказка за това как протича играта, която е украсена с логото на собствената ви телевизия.

Започвате The Networks с няколко милиона, три кирливи предавания, които никой не гледа (буквално, все едно сте пуснали Next TV), един водещ и едни мизерен договор за реклама. Още при поставянето на играта на масата ще забележите две характерни за нея неща – осмиващият хумор, който разчита на много препратки към известни tv предавания, както и стила на илюстрациите на The Networks. Последните са нещо, което лично аз не харесах, защото ми се струват прекалено мързеливо нарисувани, дори за карикатурния маниер, който следват. Повечето хора, с които играх The Networks ги харесаха, но пък повечето хора харесват Комиците…

Това, което веднага ми се наби в очите при The Networks е, че играта изглежда сложна. Казвам го сега, а не след като съм ви обяснил накратко как се играе, защото това се забелязва при подготовката за една сесия. Макар и с доста особености, The Networks съвсем не е сложна и просто изисква малко търпение, за да усетите как работи. А е хубаво да я схванете, защото смятам да започна да я хваля съвсем заслужено и то съвсем скоро.

Но да се върнем на вашата мизерна телевизийка. Имате пет сезона да се издигнете в очите на зрителите (съвсем буквално – трупането им е крайната ви цел) и за тази нелека задача ще трябва да избирате и управлявате правилно нови предавания, звезди, които да участват в тях, и реклами, от които да цоцкате парички. Основната дейност в играта се случва чрез действията на участниците, които отчасти се изчерпват с редуването ви да взимате от общия запас горепосочените благини под формата на карти. Важен ресурс са парите – в The Networks може да боравите с милиони, но е хубаво да внимавате как ги ползвате.

Ако и вие, като мен, сте забелязали The Networks заради темата и нейната комична реализация, ще бъдете приятно изненадани – играта сериозно разчита на хумора по картите. Всяка една от тях съдържа препратки към съществуващо предаване, шоу или телевизионна звезда, голяма част от които, за разлика от шегите на Комиците, дори са смешни. Темата на играта е правилно подбрана и още по-правилно реализирана – тя спокойно ще успее да ви накара да създавате собствени истории около картите, които теглите, дори и това да не е обвързано с геймплея.

Основополагащи за телевизията ви са предаванията – без тях няма как да привлечете зрители. Това са и картите, за които най-свирепо ще се борите с останалите играчи, тъй като те са разделени на жанрове и имат различни показатели. Механиката на излъчване на предаванията е хитра – всяка карта предпочита различен времеви слот, за да бъде максимално ефективна през първия си сезон. Наред с това искате да взимате карти, които ви позволяват да наблъскате реклами и да привлечете още зрители с някоя известна личност. Тъй като картите не са съвсем равнопоставени, често ще ви се налага да променяте плановете си според това какво остава невзето от другите играчи.

Програмата довечера...
Програмата довечера…

Това е нещо, което много харесвам в The Networks – противопоставянето в играта идва под формата на конкуренция за това кой ще грабне най-яките предавания и кой ще подпише договор за най-актуалните звезди и реклами. Макар да е безкрайно проста, механиката на редуване на теглене от общото поле в средата на масата е и изключително подходяща и тематична, защото симулира добре състезанието между отделните канали за интересното съдържание на съответния сезон. Заедно с това комбинирането на предавания, актьори/водещи и реклами предлага достатъчно разнообразие на подходите – можете да търсите само най-популярните предавания, но да ги сменяте всеки сезон, или да инвестирате дългосрочно в по-стабилна програма. Вие решавате!

ozone 1