Представете си следната ситуация – отивате в магазин за детски играчки, хлапето ви си харесва мече, носи ви кутията, плащате (с нежелание) и се прибирате вкъщи. Радостта е голяма – нова играчка и нов приятел. Целофанът се разкъсва, капакът се вдига и… ужас! Отвътре се изсипва нещо, което наподобява мокър сън на луд учен – всяка част на мечето е на грешното място, като освен това и различните части изглеждат объркани. Ядосани, вдигате телефона и се оплаквате в магазина. Те от своя страна звънят на доставчика, от там във фабриката и се стига до техническия отдел!

Началната подредба.

Mess Machine на Desyllas Games ще ви постави в ролята на работници във фабрика за играчки, чиято цел е да оправят машината, която произвежда извращения като описаното по-горе. За да възстановите производствения процес, ще трябва да разчитате един на друг, но крайният победител е само един. В процеса на игра ще искате не само да наредите правилно разбърканата матрица, но и другите играчи да натискат вашият бутон. Преди да обясня каква е цялата идея с тези бутони, ще ви кажа какво представлява играта, за да добиете по-ясна представа.

Разбърканият пъзел.

В кутията на Mess Machine ще откриете контролно табло, няколко пъзела, големи жетони и малки жетони. Първо нареждате пъзела. Чакайте, не толкова бързо! Като казвам нареждате, имам предвид слагате парчетата на масата, ориентирани правилно. Всяка плочка има звезда в единия си край, която трябва да се пада долу вдясно. След като ориентирате всички плочки правилно, ги разполагате в квадрат от четири на четири плочки и ги размесвате. Това е повредата, която трябва да оправите.

Наличните пъзели.

Върху контролното табло поставяте жетоните за играчи, както и четирите вида жетони за действие. Те представляват четири бутона (A, B, C и D), който местят плочите. Последно, всеки от вас си избира директен и индиректен бутон от четирите върху таблото. За това са големите жетони – директният бутон го слагате пред вас и върху него поставяте тоукенът със зъбно колело. До него поставяте индиректният си бутон. И двата жетона са с лице надолу, за да не се виждат от другите играчи. С това сте готови за игра.

Това бутонче ми харесва.

По време на ремонтните дейности в Mess Machine се редувате да натискате бутони, като за всеки натиснат бутон взимате по един негов жетон. Така действията в играта са ограничени – всеки един от четирите бутона може да бъде натиснат максимум десет пъти. Сами по себе си, те разместват плочките по следният начин – A размества първа и трета или втора и четвърта плочка на ред, а B размества първа и втора или трета и четвърта на ред. C и D правят същото, но в колона.

Успяхме!

За да наредите пъзела, ще трябва да работите заедно, като можете свободно да обсъждате ходовете си. Играта приключва когато нямате повече бутони, които да натискате или стигнете до заключението, че не можете да решите пъзела. По време на игра, всеки път, когато някоя плочка си попадне на мястото, отговорният играч получава точка. Също така нямате право да местите същите две плочки, които е местил играчът преди вас. За улеснение, на последната страница от книжката с правила е показана правилната подредба на всеки пъзел, за да можете да знаете кога някоя част е попаднала на мястото си.

Пет точки от директен бутон.

Когато играта приключи, е ред да смятате точки. Освен получените чрез поставяне на плочките на правилните им места, обръщате и показвате директният и индиректният си бутон. За всеки жетон от директния си бутон, който сте използвали, получавате една точка. За всеки жетон, който другите са използвали от индиректният ви бутон получавате по две точки. Разбира се, това е ако сте успели да подредите пъзела. В случай, че сте се провалили, получавате само по една точка за всеки жетон, който другите са използвали от индиректният ви бутон и точките от правилно поставяне на плочките. Съвет за стратегия, даден от производителя е не просто да работите за решаване на пъзела, а и да карате другите играчи да натискат индиректният ви бутон колкото се може повече. Например – Избрал съм A и C за мои директен и индиректен бутон. В края на играта имам пет жетона A пред себе си и сме успели да наредим пъзела. Това ми носи пет точки от директния бутон. Преброявам и виждам, че

Директният и индиректният ми бутон.

другите двама играчи са използвали общо три пъти бутон C по време на игра и това ми носи общо шест точки. Тази полу-кооперативна механика работи доста добре. Освен, че трябва да работите заедно, събудете дявола в себе си и завъртете нещата така, че да извлечете максимума от ситуацията. Бързо подреденият пъзел е хубаво нещо, но е още по-хубаво да получите десет и повече точки от индиректния си бутон.

Купчинките непипнати все още бутони.

За да не ви омръзне Mess Machine прекалено бързо, от Desyllas Games са добавили няколко допълнителни неща. Първо, имате четири пъзела на ваше разположение. Второ, ако играта ви се струва прекалено лесна, има още две нива на трудност. При тях, когато от даден бутон останат определен брой жетони (според трудността), хвърляте два пъти шестстенно зарче и размествате плочките на пъзела както е показано в книжката на играта. Никой не е казал, че не може да има токови удари и спънки по време на ремонтните работи.

Натискани бутони в процес на игра.

Кооперативните играчи ще са щастливи да разберат, че е помислено и за тях. При този режим на игра не броите точки и нямате директни и индиректни бутони. Вместо това всеки бутон е с осем, вместо десет жетона и печелите играта ако успеете да наредите пъзела. Правилата за трудност важат както при нормална игра. Въпреки това, играта е по-трудна, тъй като по-малкото бутони си казват думата. Препоръчвам да играете и на по-висока трудност – лесните кооперативни игри не са интересни никому.

Точките преди края на играта.

Mess Machine е доста приятна игра, която доста ще се хареса на по-младите играчи. Компонентите са с добро качество, но артът върху пъзелите и самата игра определено можете да бъде по-добър. С не повече от тридесет минути продължителност, няколко нива на трудност и кооперативен режим, това заглавие е доста подходящо за семейната колекция.

ДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Да

Mess Machine е предимно със семейна насоченост. Особено ако обичате пъзели.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Може би

Ще трябва да комуникирате помежду си, ако искате да поправите машината. Не е задължително, но помага.


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Едва ли

Не мисля, че в Mess Machine има много място за стратегия. Да, винаги можете да измислите пъклен план за да накарате другите играчи да натискат индиректния ви бутон, но до там.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Да

Редене на пъзел, тридесет минути на игра. Какво повече? А, лесни правила и неангажиращ геймплей. Идеална за новаци.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Не

Едва ли нареждането на картинка ще ви затрудни толкова. Да не говорим, че Mess Machine няма никакви наченки на турнирност или нещо по-сериозно.