dsc_1854
Началната подредба

dsc_1862След дългия работен ден и обилна вечеря, на човек му се доиграва. Или поне на мен. За това – няколко свещи, ароматна пръчица (спрете до тук с мръсните помисли!) и… Kamisado! Не, това няма нищо общо с камикадзе, микадо или каквото друго ви идва на ум. Всъщност играта на Burley Games е доста близка до шах или поне на пръв поглед. Камисадо поставя съобразителността, тактическото мислене и предвидливостта срещу тези на противника. Крайната цел на тази толкова бърза и увлекателна игра – една от кулите ви да стигне до началния ред на опонента.

Правилата на Kamisado са подробно описани, с достатъчно обяснения и много примери. Отделно имате допълнителна книжка с нагледно показани примери за двубои, местене и подреждане, както и примерни тактики и съвети. Независимо, че на пръв поглед изглеждат много и сложни, голяма част от тях се повтарят, а и реално примерите са повече от самите правила.

dsc_1866
Кутията е изчистена и компактна

Имате няколко варианта за игра в зависимост от желанието ви за сложност и времетраене. Базовият е до една победа – просто трябва да успеете да преместите която и да е ваша кула до „домашния“ ред на противника. Правилата за движение са изключително семпли – кулите могат да се движат напред и по диагонал колкото полета желаете, но никога назад и през други кули. Опонентът ви е длъжен да играе с кулата, отговаряща на цвета, върху който е приключила хода си вашата кула. Например ако изиграете червената си кула и я поставите върху син квадрат, противникът ви трябва да мести своята синя кула – и така до края на играта.

Като казах кули, не мога да не им обърна внимание – те са просто прекрасни. Кулите, с които играете, са детайлни, достатъчно големи, за да са удобни и с подложка против хлъзгане (How cool is that?). Всяка кула е с йероглиф, означаващ съответният от общо осем цвята. Имате известно количество пластмасови маркери, върху чието предназначение ще се спра по-надолу и

dsc_1858
Изработката е страхотна!

разбира се, игралното поле. То е разделено на цветни квадрати и е двустранно – от едната просто са добавени и символите на цветовете, за да могат и хората с цветови проблеми да се насладят на играта. Кутията (знаете как съм с кутиите и мястото) е оползотворена добре, има отделения за всяка кула, което се оказа безценно при по-екстремно транспортиране на играта (пробвано е!) и не заема излишно място.

dsc_1855
В разгара на битката

За да не омръзва бързо всичко това, в Kamisado са въведени допълнителни правила за стандартен, дълъг и маратонен двубой, които включват така наречения “Sumo Push” – кулата ви, която е достигнала началния ред на опонента в предишния рунд получава един от тоукените, за които споменах по-рано (кулите са така направени, че отгоре има „чашка“ за два маркера) и получава “Sumo” или “Double Sumo” бонуси, които ви позволяват да бутате противниковите кули назад, давайки ви тактическо предимство.

dsc_1865
Всяка кула си има собствено място с нейния йероглиф

На кутията на Kamisado пише, че времето за игра е 20 минути, но ви гарантирам, че с времето ще започнете да разигравате рундовете много по-бързо. Въпреки сериозното впечатление, което оставя на пръв поглед, реално играта е по-скоро неангажираща и запълва паузата между по-сериозните игри или моментите, в които просто няма трети или четвърти за нещо по-голямо.

dsc_1860
Кула с „Double Sumo Power“

Не съм особено голям фен на този тип игри и въпреки това Kamisado ме грабна – лека и приятна е, идеална за добавка към чая (с ром) в студените зимни вечери. И все пак подозирам, че феновете на тактическите игри ще намерят всевъзможни стратегии, с които да вгорчат живота на такива „кежуъл“ играчи в този жанр като мен. Ако нямате идея какво точно правите, ще се окаже, че точно в разгара на играта, когато си мислите, че сте притиснали противника и само чакате удобен момент… той има четири кули, които имат директен път към вашия край на полето и няма нищо, което можете да направите. В това отношение Kamisado е игра, при която разликата между опитен и нов опонент е изключително голяма и бързо може да откаже по-неангажираните играчи.

dsc_1864
Умело промъкване край противниковите кули и победа!

gb icon yesДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Не

Играта е само за двама и трудно ще задоволи игровите нужди на цяло едно семейство.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Не

Общуването с другия играч по никакъв начин няма отношение дали ще спечелите или загубите.


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Да

Ключовото планиране, предвиждането на противниковите ходове и правилното придвижване по полето са изключително важни.


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Може би

Ако се сблъскате с опитен играч бързо ще ви се убие удоволствието от играта, но иначе е лесна и бърза.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Да

Въпреки простите правила, Kamisado има и такива за маратонни двубои, което я прави подходяща и за турнирен тип събития.