Galaga и Galaxian – две мои много любими аркадни класики. Прекарал съм неизброими часове циклейки (буквално) на старото си Nintendo в унищожаване на извънземни кораби. Сега получих възможността да се насладя на това ретро усещане и в настолен вариант – чрез Pocket Invaders. Или поне така твърдят от Gen-X Games.

Pocket Invaders 1
Симпатична малка кутия.
Това са всички компоненти.
Това са всички компоненти.

Pocket Invaders пренася носталгията на масата. Целият арт на играта е базиран на пискели, полетата за игра са малки, а действията – минималистични. Все едно сте принтирали стария „Велико Търново“ на баба си и играете на него. Още със самата си кутия играта показва, че иска да се отличава. Дизайнът ѝ е нестандартен и доста интересен. Малко съм разочарован, че не е предвидена по никакъв начин да участва в процеса на игра. Вътре в нея ще откриете две плочки разделени на квадрати и 16 зарчета. Не се притеснявайте, този път ще има хвърляне (гледам към теб, Ray Master, кхъм…). Зарчетата ще трябва сами да налепите  – предоставени са ви стикери с кораби, но не и указания. Поне на самите стикери пише коя колона за лепене на кой зар отговаря. За някои това може да е интересна част от подготовката на играта (както „пънчването“ при други игри), докато за други e просто бюджетно решение. Независимо от предпочитанията ви, крайният резултат е приятен – зарчетата са достатъчно големи и ясно различаващи се.

Една от многото възможни начални подредби.
Една от многото възможни начални подредби.

Всяко зарче представлява един кораб, като в зависимост от лицевата му страна в даден момент, корабът е различен. Ще намерите също така няколко листа с начални подредби на играта и книжка с правила. Това е – малка кутия, малка игра, но с доста голям потенциал.

Преди да се впусна в обяснения за процеса на игра, ще ви разкажа малко за историята в Pocket Invaders (да, има такава и тя е точно в стила на аркадните игри от 80-те). В нея е представена различна гледна точка – вместо да се биете с извънземните, влизате в тяхната роля. В тази игра хората не присъстват, a вместо това всеки играч поема ролята на извънземна цивилизация, чиято цел е да унищожи кораба майка или превземе планетата на противника.

Имате богат избор.
Имате богат избор.

За да започнете игра си избирате една от предварително зададените подредби и нареждате корабите си върху съответната плочка. Те са двустранни, така че реално разполагате с 4 полета за игра, всяко с няколко възможни варианта за игра. След като сте се договорили с противника си, решавате както на вас ви харесва кой ще е първи и започва екшънът. Самият „екшън“ или процесът на игра може да бъде описан най-точно със следните думи – космически шах с пешки и цар, при който можете да превземате и ползвате чужди пеш… кораби.

Около всеки кораб има пиксели, които показват накъде може да се движи. Пикселите в горната част на кораба са зелени, останалите са бели – по този начин разбирате кой кораб на кого е. Корабите никога не се въртят и се придвижват само с по едно квадратче. На всеки ход имате право на едно действие – или се движите, или превземате чужд кораб.

Първите жертви вече са налице.
Първите жертви вече са налице.

Ако тези двете не ви устройват, можете да сложите кораб от резервите си на полето. Можете да сложите превзет кораб където си харесате, стига квадратчето да е празно. За да го направите трябва преди това да сте превзели чужд кораб. Превземането на противниково зарче става по същият начин като в шаха – ако той е на поле, на което ваш кораб може да се премести и е ваш ход, слагате вашият на неговото място и прибирате зарчето. След това веднага го хвърляте и полученият кораб го слагате в резервите си. Той е готов за война!

Положението изглежда катастрофално.
Положението изглежда катастрофално.

Всяка война обаче трябва рано или късно да приключи (дори междугалактическите конфликти имат край). Начините за победа в Pocket Invaders са два – като превземете противниковият кораб майка или когато вашият достигне до противниковата планета. Полетата за игра, освен на квадратчета, са разделени и на 3 зони. Първите два реда са вашата планета, следващите са неутрално пространство и последните са противниковата планета. В момента, в който вашият кораб майка достигне първият ред на противниковата планета – играта е ваша.

Вариантът за 4 души е епичен спрямо стандартната игра.
Вариантът за 4 души е епичен спрямо стандартната игра.

Pocket Invaders е малка и забавна игра, която е предвидена за двама души, но тъй като разработчиците знаят, че галактическа война се води най-приятно с приятел, има включен вариант и за четирима души. Правилата са леко изменени, но бих казал, в положителна насока. За да можете да играете спокойно слагате на масата и двете плочки за игра и нареждате заровете си както е показано в указанията. Всеки от вас поема ролята на отделна извънземна цивилизация, а правилата за победа са същите. Различното е, че двете плочки все пак се водят отделни и ако ваш кораб премине на съседната плочка, то той вече е в ръцете на съюзника ви да го управлява.

Вражеските жертви са вашите подкрепления.
Вражеските жертви са вашите подкрепления.

Това си е страхотен начин за изпращане на подкрепления, когато положението не изглежда розово. Също така, ако още не сте се досетили, играете с 4 кораба майки. Теоретично, бихте могли и двама души да играете този вариант, ако искате тактическо мазало. Лично аз не съм сигурен дали бих се пробвал – управлението само на една армада за сега ми идва напълно достатъчно. Ако все пак съдържанието в играта ви се струва недостатъчно, имате на разположение около 10 допълнителни режима на игра. Като цяло положението е пискелно космическо, колкото пискелно космическо може да бъде едно положение…

80-тарско усещане и приятна игра.
80-тарско усещане и приятна игра.

В повечето случаи една игра на Pocket Invaders няма да ви отнеме повече от 10-15 минути. Правилата на играта са изключително леки, но самата тя е силно тактическа. Всеки кораб е с еднаква сила, но се движи различно. Преквалифицирането (хвърлянето на зара) на превзетите кораби ще ви накара да променяте тактиките си постоянно, а малкото поле на игра няма да ви остави да скучаете. Ретро стилът също допълва за приятното изживянане от играта. Въпреки, че не съм фен на игри като шах, Pocket Invaders ме изненада доста. Не се учудвайте, ако вместо една игра, направите десет и си спретнете междугалактическа лига на колонизаторите.

Pocket Invaders Grade

ДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Може би

Правилата са леки и приятни. Играта е бърза и подходяща за половин час забавление след вечеря.


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Едва ли

Общуването с противника не е належащо, нито ще ви донесе нещо повече.


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Да

Какво по-стратегическо от космически шах?! Да надхитрите опонента си при 90% равенство на силите? Да, моля!


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Едва ли

Въпреки леката си природа, Pocket Invaders си остава силно тактическа игра. Срещу по-опитен противник, не толкова опитните играчи ще се откажат доста бързо.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Едва ли

Pocket Invaders няма претенции да бъде обсебваща игра. Въпреки това нищо не пречи да си правите турнири на нея, които ще бъдат доста бързи и приятни.