lewis & clark tДа направиш тематична настолна игра не е лесна работа. Дори да успееш да я подкрепиш със страхотни механики и правила, идеята винаги ще бъде това, което ще грабне хората и ще ги направи нейни фенове. Тази седмица ще ви представя една игра, която стана световно известна и получи някои доста значими признания, въпреки привидно безинтересната си тема. Съвсем честно да си кажа, никога нямаше да забележа Lewis & Clark, ако не бяха нашите партньори и приятели от Pikko Games, които ни я предоставиха за ревю. И след като изпробвах заглавието, мога съвсем спокойно да заявя, че щях да изпусна една превъзходна настолна игра, замаскирана зад тема, която не би накарала да я забележа.

Преди да се зачудите, Lewis & Clark не са герои от комикс. Темата на играта е вдъхновена от американската история и по-точно – от една от най-големите откривателски експедиции в началото на 19-ти век. Дори книжката с правилата започва с кратък урок по история, който, поне що се отнася до американска такава, ми беше доста необходим. След като през 1803 третият президент на Америка Томас Джеферсън закупува територията на Луизиана, той изпраща двама изследователи – Мериуедър Луис и Уилям Кларк, да изследват тази огромна непозната земя. Близо две години по-късно и след изминаване на 6700 километра те успяват да прекосят територията на западната част на континента и да достигнат Тихия океан.

lewis & clark 2Какво общо има това със самата игра? Представете си, че Джеферсън бе решил да изпрати не една, а няколко експедиции, които да участват в състезание за изследване на Дивия Запад (един вид смислен вариант на Сървайвър) . Тук идва вашата роля, на играчите. До петима от вас ще оглавят свой собствен Корпус на Откритията (Corps of Discovery) и ще трябва да управляват ресурсите и индианските си контакти по най-добрия начин, за да бъдат първите, запомнени от историята като прекосилите Запада. Lewis & Clark е състезателна настолна игра, която комбинира елементи на управление на ресурси и оптимизиране на действия от карти. По време на вашата експедиция ще разполагате с ръка от карти, представляващи вашият екип. Към тях ще могат да се присъеднияват и индианци, които ще срещнете по пътя. Тъй като по голяма част от територията ще изминавате по вода, вашите лодки ще пренасят ресурсите и индианците, които ще са ви нужни за пътуването.

lewis & clark IMG_0074-Copy
Така изглежда вашият Корпус на Откритията

Първото нещо, което ще забележите в Lewis & Clark, е книжката с правилата. На пръв поглед те са сравнително дълги и сложни, но всъщност играта е много проста и си служи с една основна механика. По време на хода си трябва да извършите едно действие, което може да бъде или посредством картите в ръката ви, или чрез изпращане на една или повече индиански фигурки да извършат определени задачи. Освен задължителното действие, ще можете да набирате допълнителни карти с герои, които да ви помогнат по различен начин, и да издигнете лагера си, но за тях малко по-късно. Целта ви ще бъде пренасянето на лагера ви до Форт Клатсоп, като първият, успял да го достигне или задмине, ще бъде победител.

Всеки играч разполага с Корпус на Откритията, който е представен от голяма плочка, на която са изобразени неговите лодки и колко товар може да побере всяка от тях. На игралното табло ще видите, че маршрутът, по който ще се състезавате, е представен като река, която преминава през континента. На нея ще трябва да поставите маркерите за лагер на всеки играч, както и неговата фигурка скаут. С различни комбинации от ресурси и карти ще изпращате вашия скаут напред по реката да разузнава, а когато сте готови, ще можете да преместите и целия си лагер. Освен тях, ще трябва да раздадете на всеки неговият начален екип. Той представлява ръка от шест карти с герои, които са идентични като умения за всички играчи, но всяка карта е различна личност и има уникална картинка.

lewis & clark IMG_0060-Copy
Началният екип.

Както казах по-горе, за да бъдете най-бързият изследовател, ще трябва да си използвате различни ресурси. Четири от основните карти с герои кореспондират на четирите основни ресурса в играта – храна, кожи, екипировка и дървен материал. За да играете действие с карта от ръката си, трябва да поставите съответната карта пред вас, както и да и дадете сила – собствената сила на картата не се използва. Това е една интересна механика, която кара играчите да преценят какво действие искат да извършат както в дадения момент, така и в бъдеще. Това е така, защото даването на сила на картата става или чрез друга карта, или чрез използване на индиански фигурки.