hipster dice tt
Снимките с качествена техника са прекалено мейнстрийм…

Ако сте чували името Steve Jackson Games поне веднъж в живота си, то със сигурност знаете за техните малки игри със зарове. Сред най-познатите от тях със сигурност са Zombie Dice и Cthulhu Dice, които грабват със своята опростеност и кратко време за изиграване. Следващата игра от своеобразната серия на игри със зарове на американската компания обаче е малко по-различна.

Сигурен съм, че едва ли сте чували за Hipster Dice. Според създателите ѝ, тя е базирана на игра, която е станала феномен в Германия, за която също никой не е чувал. Играта иронично съдържа само един зар, въпреки името си (а и може би защото Hipster Die би привлякло различна аудитория), както и книжка с правила, в която поне по мое мнение съдържа половината от забавлението от Hipster Dice.

hipster dice 3
Тази игра не е за вас ако нямате поне 15 шала…

Предполагам, че играта има само един зар, защото от Steve Jackson Games са осъзнали, че прекомерното им използване е прекалено мейнстрийм. На пръв поглед Hipster Dice изглежда като нещо подобно на Cthulhu Dice – игра с елементарни правила, която включва хвърлянето на зар без кой знае какви решения от страна на играчите. На практика обаче Hipster Dice е по-скоро опит за социална парти игра, в която има и лек елемент на блъфиране.

Освен включения в играта зар, ще ви трябва и нещо, с което да отброявате точките си, които естествено не носят толкова мейнстрийм название – те се наричат hipster cred. Освен това Hipster Dice очевидно следва тенденцията да се използват мобилни устройства в настолните игри, така че ще ви трябва и едно такова. Естествено, Hipster Dice се включва в тази мода само иронично.

hipster dice 1
Уменията ви да намирате никому неизвестни кафенета най-после ще влязат в някаква употреба!

Но нека да говорим по същество, размотаването е прекалено мейнстрийм. След като съберете приятелите си (разбирайте хората с най-големи колекции от шалове, които все още не са се продали), трябва да определите кой ще започне играта. Според правилата ѝ трябва да бъде този от вас, който носи най-прилепнали дънки, но ако сте от тези, които следват правилата, Hipster Dice определено не е за вас.

Самата игра включва хвърлянето на зарчето, което показва различни категории. След като ви се падне една от тях, да кажем кино, трябва да измислите твърдение, което да попада в тази категория. Като например „Чували ли сте за филма, в който гимназист получава шанса да пише в Rolling Stone за нашумяла рок група?”. Уловката е, че това, което казвате, не е задължително да бъде вярно.

hipster dice 4
Упражнявайте да казвате следното: „Бях фен на книгата, преди да бъде популярна!“
hipster dice 2
„Мога да свиря първата половина на Wonderwall….“

След това всеки от останалите има право да ви нарече публично позьор, ако счита, че си измисляте. Ако това се случи имате две минути да го опровергаете, използвайки всички възможности на интернет. Както сами се досещате, ако вие сте прави, печелите точки, ако някой ви хване в лъжа – той взима от вашите точки. Играта свършва когато някой събере пет hipster cred.

Когато за първи път видях играта, помислих, че в нея няма книжка с правила. Което щеше да е доста креативно и определено щеше да се различава от мейнстрийма. За жалост обаче, издателите са се продали и са успели да навият книжката с правилата на руло в миниатюрната опаковка на Hipster Dice. Въпреки това, книжката е поносима за четене, дори би била забавна, ако смехът не беше прекалено мейнстрийм.

Както и да е. Освен нея в опаковката на играта ще намерите и самото зарче. Издателите на играта са се постарали заровете да идват в няколко различни цвята, всеки от които е все по-ъндърграунд от предишния. Последното щеше да е вярно, ако Steve Jackson Games не го бяха направили преди това с Cthulhu Dice – позьори!

hipster dice 6
Изгарящи източници на светлина са задължителни за всяка добра снимка на храна!

Ако трябва да съм сериозен само за един абзац, то това ще е последния. Откровено казано Hipster Dice е странна игра. От една страна ми харесва това, че от Steve Jackson Games са се опитали да ни представят нещо, което наподобява леката Cthulhu Dice, но съдържа социални елементи и блъфиране. От друга страна, изборът на тема е малко ограничаващ – Hipster Dice е игра, която ще се хареса само на две точно определени групи от хора – хипстърите и тези, които се забавляват с това да им се подиграват.

Именно за това няма да препоръчам Hipster Dice – не защото не бих я препоръчал или не знам за кого е подходяща, а просто защото считам, че хората, които биха се забавлявали с нея, нямат нужда от моето мнение, за да преценят дали ще я харесат. А и изказването на мнение е прекалено мейнстрийм така или иначе.

Дали ще ми хареса?

hipster dice iconЪндърграунд играчи – ДА!!!

Стига да успеете да си я набавите, преди да е станала популярна, Hipster Dice е перфектна за вас!


bg_icon 1Семейни играчи – Не

Играта не е никак подходяща за семейна обстановка – да си стоиш вкъщи е прекалено популярно.


bg_icon 2Социални играчи – Да

Hipster Dice е преди всичко парти игра и, като такава, е подходяща за обстановка включваща много хора и малко известни кофеинови напитки.


bg_icon 3Стратегически играчи – Едва ли

Може да се каже, че в блъф елемента на играта има известна доза стратегия, но освен него играта няма нищо друго, което би привлякло тази група.


bg_icon 4Casual играчи – Може би

Hipster Dice e лека социална игра, която би се харесала тази група само ако определят себе си като „хипстъри“.


bg_icon 5Hardcore играчи – Не

Hardcore геймингът се превърна в прекалено мейнстрийм занимание и дори Hipster Dice да бе подходяща за тези играчи, те нямаше да се доближат до нея.