gwent logoМиналата година излезе третата игра от поредицата за Вещера, донесе със себе си много нововъведения и зарадва феновете на ролевите игри. Освен богата история, красива графика и изцяло преработения геймплей, играта представи нещо, което само по себе си предизвика още по-голям отзвук – мини-играта Gwent. Вкарана сред всички останали неща, които можете да правите в обширния свят на The Witcher, тя накара много играчи да стоят предимно в таверните или да обикалят в търсене на търговци и занаятчии, с които да играят, за да допълнят колекцията си. Gwent бързо се открои до такава степен, че CD Project Red предстои да пуснат настолната версия, която първоначално се разпространяваше само с колекционерските издания на Вещера. Разбира се, това само направи играта още по-търсена.

Gwent се състои единствено и само от карти, затова няма да се спирам на компонентите, а ще премина направо към геймплея. Идеята е семпла – спечели два от три рунда. За целта използвате наличните си карти, които са разпределени в три категории – бойци, стрелци и бойни машини. Полето е разпределено по същия начин – всеки играч разполага с ред за всяка от категориите, а картите действат на различните линии. Gwent се играе походово, като се редувате да слагате карти, докато някой се откаже, или ви свършат картите. Това разбира се не бива да ви кара да си мислите, че всичко е толкова просто и лесно – въпреки, че всеки играе по една карта, когато е негов ред, много от тях имат специални ефекти, които не само променят обстоятелствата на бойното поле, а и позволяват да се играят допълнителни карти.

Снимка: Print & Play версия на играта
Снимка: Print & Play версия на играта

За да спечелите даден рунд трябва да имате повече точки атака от противника си, когато той се откаже. Държа да отбележа, че започвате с десет карти, който са ви за цялата игра, не само за рунда, така че трябва да сте внимателни при оползотворяването им. Самите те са лесни за разпознаване – всяка има точки атака, иконка за типа карта (боец, стрелец или бойна машина), специална иконка (не на всички) с умение, обикновено уникално за всяка карта, име на героя/машината и разбира се – картинка. Освен бойни машини и герои, разполагате и с карти с ефекти, който променят баланса на силите – мъглата пречи на стрелците ви, студът сковава ръцете на бойците, а дъждът скапва бойните машини.

На картите в Gwent ще намерите най-различни ефекти – те дават разнообразни бонуси. Някои ще ви позволят да върнете към живот умрял герой, други ще увеличат атаката на цялата линия бойци, трети ще ви позволят да теглите още карти. Когато изиграете обикновен Nekker например, трябва да преровите тестето си и да изкарате всички други такива, които имате… А това може да направи огромна разлика!

Освен ефектите на бойните карти, разполагате и с лидери – те са по четири за всяка фракция, като за отделните сесии можете да изберете само една от тях. Лидер картите предоставят едно специално действие или ефект, който можете използвате веднъж за цялата игра, но обикновено е доста силно и правилното му ползване може да ви спечели много. Самите фракции пък имат уникално умение, което ги разграничава от останалите.

Снимка: Print & Play версия на играта
Снимка: Print & Play версия на играта

В света на Вещера борбата за власт и надмощие се води от много и различни групи – кралства, империи, тайни общества, престъпни организации, партизански движения и каквото още ви дойде наум. За целите на играта всички те са обединени в четири основни фракции и няколко общи карти. Ето ги и тях:

Лидер на Северните кралства е крал Фолтест – неговата сила е в помощта, която оказва на обикновените военни единици. Северняците се специализират в бойните машини – катапултите им удрят силно и са многобройни. Специалното им умение? При всеки спечелен рунд теглите една допълнителна карта от тестето си (в добавка към десетте, с които започвате).

Нилфгаард е огромната империя на юг с владетел император Емир Вар Емрейс. Неговите сили разчитат на силни индивидуални карти и подмолни тактики. Внедряването на техни емисари във противниковите редици може да изглежда като глупав ход, но за всяка карта, която Нилфгаард постави във чуждото поле, тегли две от тестето си. Със специалното си умение те печелят всеки рунд, който завърши наравно.

Снимка: Print & Play версия на играта
Снимка: Print & Play версия на играта

Скоя‘тел включва всички не-хора – елфи, джуджета и каквото още се сетите. Под вещото командване на Франческа Финдабеър, техните партизански тактики са ефективни и безпощадни. Освен това голяма част от силите им могат да са или бойци, или стрелци – вие решавате (веднъж сложена на съответния ред, картата не може да смени мястото си). Специалното им умение ви позволява да решите кой започва първи.

Чудовищата – да, точно така – са най-многобройните противници, както и най-небалансираните. Лидер е не кой да е, а водачът на The Wild Hunt – Ередин. Картите са най-различни, с големи разлики в силата, но са наистина много и почти всички притежават някакъв ефект или са навързани помежду си. Чрез специалното им умение запазвате произволна карта след всеки рунд.

Освен ясно обособените фракции има и няколко свободни карти, които могат да се използват от всяка фракция. Те нямат връзка помежду си, но някои от тях имат специални умения, които ще ви помогнат в битките. Разбира се, това са много от познатите вече герои – Гералт, Сири, Йенефер, Трис, Весемир.

Снимка: Print & Play версия на играта
Снимка: Print & Play версия на играта

Оказа се, че Gwent е доста зарибяваща и многопластова игра, въпреки че на пръв поглед изглежда бърза и семпла. Ще ви се наложи да мислите тактики за подреждане на първоначалната си ръка, коя лидерска карта да изберете и как да реагирате срещу изненадите, които ви е подготвил противника. Играта с различните фракции също е динамична – всяка от тях изисква различен подход и стратегия.

Въпреки, че е пряко свързана с света на Вещера, за да играете Gwent не е нужно да сте запознати с историята по никакъв начин. Бонус към играта, за тези като мен, които обичат да има музика, докато играят, е, че има официален саундтрак специално за Gwent от компютърната игра. Добавете няколко халби, една свещ за атмосфера и нека битката започне!

gb icon yes

ДАЛИ ЩЕ МИ ХАРЕСА?

GameBox-House-game-review-iconСемейни играчи – Едва ли

Играта е само за двама души, освен ако не въведете хаус рул. Тогава нещата стоят по различен начин


GameBox-Social-game-review-iconСоциални играчи – Не

Предвид, че е само за двамата души, комуникацията между играчите се свежда до нецензурни поздрави по родата на противника, когато ви прецака и никак не е задължителна.


GameBox-strategy-game-review-iconСтратегически играчи – Да

Правилно изиграните карти ще ви направят владетел на северните кралства, империята на юг и изобщо – целия свят!


GameBox-casual-game-review-iconCasual играчи – Едва ли

Правилата не са сложни, но ако за пръв път играете Gwent, особено срещу опитен играч, шансовете да остави горчив вкус след края на играта са големи.


GameBox-hardcore-game-review-iconHardcore играчи – Да

С огромния си набор от възможни тактики и доза късмет можете да играете с дни.